Les policies locals gironines demanen tenir més varietat d'armes per actuar

Actualment només disposen d'una pistola i una defensa personal

Actualment, segons recull la legislació, els agents de les policies locals disposen de dues armes reglamentàries: la defensa personal i la pistola. L'Associació de Caps de Policia Local de les comarques gironines assegura, però, que la diferència entre unes i altres és massa gran i, per això, reclamen que se n'ampliï el ventall.

"L'arma de foc és terriblement lesiva i pot arribar a matar", ressalta el secretari de l'associació i cap de la Policia Local d'Olot, Ignasi López. I l'alternativa actual a la pistola -és a dir, la porra- en alguns casos pot ser insuficient per frenar una situació de risc.

Per això, aprofitant la presentació de la memòria anual, l'associació ha aprofitat per reclamar que s'obri un debat sobre l'afer, i que la legislació s'ampliï per incloure-hi més armes intermèdies. Entre aquestes, els agents esmenten, per exemple, les defenses elèctriques o unes pistoles que disparen una mena de boles amb pebre a dins que atordeixen l'oponent.

La demanda que els caps de les policies locals han posat sobre la taula arriba, precisament, poques setmanes després que un home va morir a Olot després de rebre un tret d'un mosso d'esquadra. L'home s'havia atrinxerat a l'interior del seu domicili amb un ganivet.

Segons l'associació, cal que el canvi legislatiu per permetre l'ús de més armes s'impulsi des del paraigües de la Generalitat o el govern espanyol. I és que, com assegura el cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, l'inspector Josep Maria Riera, si bé hi ha algunes policies que fan servir altres armes apart de la defensa o la pistola, això és "al seu compte i risc".

Més denúncies per excés de velocitat

La memòria de les policies locals de les comarques gironines -que recull dades de 31 cossos- posa de relleu que, durant el 2011, es van incrementar en més d'un 60% les denúncies a conductors per excés de velocitat a l'interior dels municipis de la demarcació. En concret, es va passar de les 8.000 i escaig del 2010 a les 13.309 de l'any passat.

Segons explica Ignasi López, això no es deu a què hi hagi més infractors, sinó al fet que s'ha incrementat la presència de radars a dins de les poblacions. "Els ajuntaments entenen cada cop més que és important controlar la velocitat per reduir l'accidentalitat", indica el cap de la Policia Local d'Olot.

I de fet, això ja s'ha traduït en una disminució dels ferits greus. L'any passat, n'hi va haver 162 als diferents accidents que van tenir lloc als municipis gironins. El 2010, la xifra va superar els 260.

D'altra banda, altres dades que posa de relleu la memòria són que, al llarg de l'any passat, les 31 policies locals gironines van fer 13.180 atestats i denúncies d'àmbit penal, van detenir 1.707 persones, van comissar 237 armes prohibides i van detectar 1.464 casos de consum de droga al carrer.

Fer complir la norma

Durant la presentació de la memòria, l'Associació de Caps de Policia Local de les comarques gironines també ha volgut fer incís en els problemes amb què es troben els agents a conseqüència de la crisi econòmica. I és que, segons asseguren, s'han incrementat les situacions de tensió entre els policies i els ciutadans que infringeixen la normativa. Per això, l'associació demana comprensió als ciutadans i assegura que els policies "no fan les normes", sinó que la seva tasca és fer-les complir.

"Les policies hem de fer complir la normativa, i a vegades ens trobem amb situacions on sorgeix el conflicte, sobretot pels moments de dificultat que vivim", indica Ignasi López. I hi afegeix: "A més, també es dóna la paradoxa que el ciutadà ens demana ser tolerants quan ell infringeix la norma, però quan se'n veu perjudicat, ell mateix ens reclama contundència".