Treballadors de l'Ajuntament de Girona es concentren contra les retallades al personal

Denuncien que els volen aplicar una llei que només hauria d'afectar el personal de la Generalitat

L'afectació al personal de l'administració local de la Llei 5/2012 de la Generalitat, que permet reduir els dies d'assumptes propis, "no està gens clara", i si s'acaba aplicant a l'Ajuntament de Girona "serà una decisió unilateral de l'equip de govern", lamenten els sindicats. Reiteren que la llei deixa "molt clar" en el seu preàmbul a qui va destinada, ja que "sempre fa referència al personal funcionari i laboral de la Generalitat".

A part, els representants dels treballadors de l'Ajuntament de Girona subratllen que els dies de lliure disposició de què gaudeix el personal laboral "són fruit de la negociació col·lectiva". En aquest sentit Martínez argumenta que s'atorgaven aquests dies de festa als treballadors com a compensació que l'Ajuntament "no pagava el que havia de pagar". "Nosaltres perdíem poder adquisitiu però ens pagaven amb espècies, amb dies de permís, i ara ens volen treure això", lamenta Martínez.

El Comitè també denuncia que s'està aplicant la Llei 5/2012 sense comunicar-ho als representants de la plantilla, ja que s'assabenten de les denegacions quan els treballadors fan la petició dels dies de festa.

Martínez recorda que fa 2 anys la Generalitat ja els va retallar el 5% del sou, i que aquesta disminució del salari se sumava a les congelacions que es remunten a més de deu anys enrere, i que els han fet perdre entre un 16 i un 20% de poder adquisitiu, segons els càlculs del Comitè.

El secretari del Comitè d'Empresa ha lamentat també que "la gent que mana no creu en l'administració pública", ja que l'estat espanyol "és un dels de la Unió Europea amb menys personal públic en funció del número d'habitants", ha argumentat. "Sembla que el ciutadà i l'empleat públic siguin els culpables de la crisi", ha denunciat el secretari del Comitè.

Reunió d'urgència per avisar que no hi ha liquiditat

Martínez ha explicat que representants del consistori els van reunir d'urgència divendres de la setmana passada per comunicar-los que no hi havia liquiditat a l'Ajuntament. El secretari del Comitè d'Empresa, però, ha demanat que si no hi ha diners l'alcalde, Carles Puigdemont, del mateix color polític que el Govern, intenti negociar amb l'executiu català perquè retorni "el deute de 18 MEUR de la Generalitat amb l'Ajuntament". Martínez també ha qüestionat que davant la falta de liquiditat "s'ampliïn els llums de Nadal" o es "contractin assessors amb un cert lligam amb determinat polític de l'equip de govern".

A l'Ajuntament de Girona hi ha actualment al voltant d'un miler de treballadors, dels quals uns 250 són funcionaris i la resta, personal laboral. Tots ells estan convocats cada dilluns a les onze del matí a repetir la xiulada contra les retallades que ja s'ha fet avui davant del consistori.