Anne Sofie von Otter i Joan Colom brillen al cartell del 32è festival de Músiques de Torroella

El festival, que se celebrarà del 21 de juliol al 23 d'agost, preveu traslladar-se al nou auditori 'Espai Ter' l'any 2014

Amb Anne Sofie von Otter com a gran reclam del cartell, el festival no ha volgut descuidar els músics de casa, entre els quals destaca el pianista Josep Colom, que actuarà per partida doble en qualitat d'artista principal convidat.

El programa inclou també la integral dels Concerts de Branderburg de Bach, les violinistes Victoria Mullova i Isabelle Faust, l'Acadèmia 1750 -l'orquestra del festival, l'Ensemble Organum de Marcel Peres, la clarinetista Laura Ruiz, la mezzosoprano Anna Alàs, la soprano russa Julia Lezhneva -concert de cloenda- o l'habitual recital de Joaquín Achúcarro.

A més d'aquests concerts, cal destacar els quatre espectacles que s'han programat en commemoració dels aniversaris dels 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà, dels 25 de la mort de Frederic Mompou i del centenari del naixement de Xavier Montsalvatge.

Destaca també la voluntat de recuperació del compositor Tomàs Milans, mitjançant un concert del Cor La Xantria el 3 d'agost, que interpretarà els 'Motets per a la litúrgia de la Catedral de Girona', d'aquest compositor.

El trasllat al nou auditori, el 2014

El Festival de Músiques de Torroella de Montgrí se celebra a l'Església de Sant Genís, amb capacitat per unes 500 persones a tot estirar. Des de fa uns anys s'està construint un equipament que donarà servei més enllà del municipi: l'auditori 'Espai Ter'.

Els responsables del festival preveuen que les activitats del certamen es puguin traslladar a aquest emplaçament d'aquí a dos anys, en l'edició del 2014. El president del festival, Josep Lloret, ha manifestat que tenen "moltes esperances" en el nou auditori, i que ja tenen "idees" de cara al futur del festival.

El director de l'ICEC, Fèlix Riera, ha anat més enllà i ha indicat que l'aparició de l'auditori suposarà "repensar" el festival, que farà un "salt" i "posarà a prova la capacitat del país de convertir Torroella en el pal de paller de la música clàssica".

Abundant en la qüestió, Riera ha apuntat que o "s'avança en la professionalització de la gestió" del certamen o, davant d'aquest nou escenari, "no es podran assolir els objectius del festival". Riera ha argumentat que la major capacitat d'ocupació i les conseqüents necessitats d'explotació requerirà una revisió de preus, trobar noves fórmules de patrocini i plantejar el caràcter de les produccions que ofereix el festival.

Reducció pressupostària

El certamen disposa enguany d'un pressupost que s'ha vist reduït en 70.000 euros. I és que, per bé que el de Torroella és un Festival Estratègic de la Generalitat, la seva aportació ha caigut un 8%. En tot cas, les altres institucions que financen el festival també han reduït l'ajuda, especialment la Diputació de Girona, amb un 19% menys d'inversió respecte l'edició del 2011.

El festival només està pendent de la suma que aporti el Ministeri d'Educació i Cultura, a l'espera de l'aprovació dels Pressupostos 2012, però preveu que caurà almenys un 10%. Amb 116.000 euros, el Ministeri és la segona institució que injecta més fons al certamen després de la Generalitat, que enguany ha aportat 248.000 euros.