Demanen que prorroguin la presó per a dos condemnats per assassinat fins la sentència ferma

La defensa de Víctor Díaz Silva, que va matar la turista italiana a Lloret, i de Hassan el Aboussi, que va acabar amb la vida de la seva dona a Salt, sol·licita llibertat provisional

Aquest dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona hi ha hagut les dues vistes sobre la pròrroga de presó dels dos homes, condemnats el 2011 per assassinat. En el cas de Víctor Díaz Silva, un tribunal professional el va condemnar el novembre de l'any passat a 17 anys i 9 mesos de presó per un delicte d'assassinat i un altre d'abús sexual. Segons la sentència, 'el Gordo', cambrer d'origen uruguaià, va aprofitar que la turista italiana Federica Squarise anava molt beguda per dur-la fins un lloc apartat, fer-li tocaments i després matar-la. Els fets van passar a Lloret de Mar (Selva) l'1 de juliol del 2008.

Després de cometre el crim, Díaz Silva va fugir i no el van detenir fins uns dies després. El risc de fugida és un dels motius principals pels quals el fiscal, Víctor Pillado, ha demanat que prorroguin la presó fins al màxim que permet la llei. En aquest cas, 8 anys, 10 mesos i 15 dies, la meitat de temps que imposa la condemna. El fiscal considera que els delictes són prou greus com perquè 'el Gordo' no surti de presó fins que hi hagi la sentència ferma. El mateix criteri que el lletrat de l'acusació particular, Francesc Co, que representa la família de la víctima i de l'advocat de l'acusació popular, Jordi Corominas, que es va personar a la causa en nom de l'ajuntament de Lloret que també s'han oposat a que el deixin en llibertat.

El lletrat de la defensa, Samuel Garcia-Quintas, ha demanat que li concedeixin la llibertat provisional fins que estigui resolt el recurs. L'advocat considera que l'home té cert arrelament a Blanes i que li poden imposar altres mesures menys coercitives perquè no acabi eludint la seva responsabilitat penal, com ara retirar-li el passaport o obligar-lo a presentar-se als jutjats més propers a casa seva cada cert temps.

'El Gordo' ha aprofitat un últim torn de paraula que li ha concedit la magistrada per reiterar el que ja va dir al final del judici, que està "molt penedit" del que va fer i s'ha declarat autor d'un "homicidi inconscient" però ha dit que no va violar la jove.

Els fills desemparats

Pel que fa a Hassan el Aboussi, el jurat popular el va declarar culpable d'assassinat i amenaces per haver matat a ganivetades i a plena llum del dia la seva dona a Salt (Gironès) el maig del 2010. El fiscal i l'advocada de l'acusació particular han demanat també que prorroguin el temps en presó fins el màxim permès per la llei, precisament el mateix temps que en el cas de Díaz Silva perquè el van condemnar a la mateixa pena, 17 anys i 9 mesos de presó. Les acusacions argumenten que el TSJC ja va confirmar la sentència de primera instància i creuen que el Suprem també corroborarà la pena.

La defensa, també encapçalada per Garcia-Quintas, ha argumentat que no hi ha risc de fugida perquè el Aboussi té fills i suficient arrelament a Salt. A més, també ha exposat que li poden imposar una fiança o retirar-li el passaport com a condició per sortir de la presó. El lletrat ha assegurat que, amb la mort de la dona, el Aboussi va deixar els fills de la parella "desvalguts" i que si el deixen en llibertat provisional podrà treballar i contribuir al manteniment econòmic dels nens.

La secció tercera haurà de resoldre les peticions però el més probable és que mantingui els dos homes en presó fins que la sentència sigui ferma.