Girona reviu de nou la solemnitat de la Setmana Santa amb la processó del Sant Enterrament

Milers de persones s'apleguen per seguir els dotze passos de les diferents confraries i la desfilada dels Manaies

Tocaven les deu de la nit al rellotge de la Catedral de Girona quan els 119 Manaies, els representants de la milícia romana, baixaven les escales del temple amb pas compassat i fent xocar les llances contra el terra. Fidels a la tradició, els soldats -on hi ha des de joves de 13 anys fins a homes que superen els 80- han encetat la processó del Sant Enterrament.

L'any passat la pluja va obligar a suspendre-la, però aquest 2012 el temps ha permès que les dotze confraries submergissin Girona de nou dins la devoció de la Setmana Santa. Milers de persones han seguit els passos infatigables de les 1.200 persones que han desfilat amb solemnitat pels carrers, acompanyant les escenes que representen la Passió i la Mort de Jesucrist.

Els ciris, l'olor d'encens i el so de les bandes musicals que acompanyen els confrares han fet reviure una tradició que té les seves arrels a mitjans del segle XVI. Els espectadors, entre creients i curiosos, s'han aplegat per veure els diferents passos, des de l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem fins a la imatge del Sant Sepulcre.

Aquest 2012, l'honor de portar el penó ha recaigut en Narcís Arbossé, molt vinculat a la milícia romana. Arbossé fa més de trenta anys que està vinculat a la confraria dels Manaies, i més de 50 que ja participava a les processons de Setmana Santa.

Pels carrers del Barri Vell

La processó del Sant Enterrament ha recorregut bona part del Barri Vell de la ciutat. Des de la plaça de la Catedral -inici i final del recorregut-, els confrares han portat els passos a través de carrers com el Ballesteries, Ciutadans, la plaça del Vi, la plaça Catalunya, el carrer Nou, el pont de Pedra o la pujada de Sant Feliu i el portal de Sobreportes.

Aquest any, la crisi ha obligat a reduir un 10% el pressupost que l'ajuntament dóna a la Junta de Confraries per a l'organització de l'esdeveniment religiós. Tot i la davallada (de 14.000 a 12.000 euros), s'ha mantingut tant el programa d'actes com l'estètica de la processó.

Sí que s'ha reduït, però, el número de cavalls que obren i tanquen la processó del Sant Enterrament. A més, enlloc de contractar cavallers, aquest any els cavalls els han muntat agents de la Policia Municipal.

Pots visitar la galeria d'imatges per veure més fotografies de la processó.