L'Estat permetrà al Parc Científic i Tecnològic de la UdG ajornar les quotes del deute aquest 2012

Per evitar el concurs de creditors, el patronat havia hagut d'assumir 1,2 MEUR del crèdit, que puja a 19 MEUR

La mesura que permetrà aplaçar el pagament del deute als parcs científics i tecnològics d'arreu de l'Estat s'inclou dins el projecte de pressupostos per a aquest 2012. En concret, es recull a la disposició addicional número 35 de la llei.

El text recull que aquells parcs "que acreditin trobar-se en una situació financera que els impedeixi complir amb les obligacions de pagament" dels préstecs podran sol·licitar-ne un endarreriment. Perquè el Ministeri d'Economia hi doni el vistiplau, caldrà una autorització explícita, que podran sol·licitar les diferents universitats.

La mesura engloba tots aquells crèdits públics que es vagin sol·licitar a partir de l'any 2000. Traslladat al cas de la UdG, això permetrà al seu Parc Científic i Tecnològic acollir-se a l'ajornament. A Girona, el crèdit atorgat per l'Estat i que l'anterior Govern es va comprometre a assumir, puja a 19 MEUR i es va subscriure entre els anys 2005 i 2006.

Entre d'altres, aquests diners van servir per poder aixecar diferents centres del complex. En concret, l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), l'edifici Narcís Monturiol i una part del Jaume Casademont (el primer dels que hi va haver a l'espai de la Creueta).

Donar oxigen

Per a la diputada del PP per Girona, Concepció Veray, la mesura suposarà "donar oxigen" a les finances del parc. "Ajornar les quotes que s'haurien d'afrontar aquest 2012 els permetrà poder respirar una mica i fer plans", concreta la diputada.

A més, Veray també indica que l'ajornament permet allunyar "el risc que el Parc Científic i Tecnològic pugui fer suspensió de pagaments". Precisament, per evitar el concurs de creditors, el patronat del parc -format per la UdG, l'Ajuntament, la Diputació, la patronal FOEG i la Cambra de Comerç- va acordar assumir de manera solidària 1,2 MEUR de la part del crèdit que s'havien de cobrir aquest any.

"La mesura que inclouen els pressupostos és una bona notícia, perquè el Parc Científic i Tecnològic és una infraestructura estratègica per Girona", indica la diputada popular. I hi afegeix: "És una aposta forta per a tot allò relacionat amb la investigació i el desenvolupament".

Préstec en excés

Des del Parc Científic i Tecnològic, el seu director general, Pere Condom, assegura que van rebre la notícia "encantats". Condom agraeix que es pugui demanar l'ajornament, i explica que el gran mal és que, a l'hora de projectar els parcs científics, es "va apostar pel préstec en excés".

Això, lligat amb l'entrada de la crisi econòmica, va "impossibilitar la recerca de solucions" i va deixar molts parcs "amb un nivell d'endeutament rellevant", indica Pere Condom. "La mesura que ara inclouen els pressupostos, però, ens permetrà poder afrontar les negociacions per fer front al pagament d'aquests crèdits amb molta més tranquil·litat", explica el director general del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

A més del crèdit de 19 MEUR que es va comprometre a assumir la Generalitat, el parc de la UdG també n'ha de retornar un altre. En aquest cas, però, és privat. Es tracta de préstecs hipotecaris, subscrits amb diferents entitats, que pugen a 12 MEUR.

Amb aquests diners, entre d'altres, es va aixecar el Centre d'Empreses. I a diferència del crèdit públic -que no té interessos- aquest es regeix per l'Euríbor. Pere Condom, però, ja explica que el deute amb les entitats bancàries es paga religiosament d'ençà de l'any 2007, a raó d'uns 800.000 euros anuals.

Actualment, el Parc Científic i Tecnològic de la UdG acull una vuitantena d'empreses, 28 grups de recerca i quinze institucions diverses, com ara fundacions. Dels 35.000 metres quadrats que sumen els edificis de la Creueta, el 70% d'aquests està ocupat, amb percentatges que oscil·len depenent dels centres.

Diàriament, més de 1.300 persones (entre personal, investigadors i empresaris) treballen en algun dels diferents centres del complex. I cada any, el Parc Científic i Tecnològic rep cap a 10.000 visitants, que s'hi apropen per assistir a reunions, conferències, trobades i actes que s'hi organitzen.