Terricabras: 'Garzón va trepitjar els drets més elementals' durant Barcelona 92

Personalitats del món de la cultura, la comunicació i els drets humans donen suport al documental sobre l'Operació Garzón

Personalitats del món de la cultura, la comunicació i el periodisme o els drets humans han fet públic el seu suport al documental 'Operació Garzón contra l'independentisme català' en la recta final de la campanya de recollida de fons per finançar el projecte.

El professor de filosofia de la Universitat de Girona (UdG) Josep Maria Terricabras defensa la necessitat del documental i denuncia que "davant les denúncies de tortures" Garzón "va mirar cap a una altra banda". "Està bé que se sàpiga", afirma. També els escriptors Víctor Alexandre i Matthew Tree han expressat el seu suport. A parer d'Alexandre, "aquest documental vol explicar allò que el món no sap de Baltasar Garzón" ja que "em matèria de drets humans, Garzón és un impostor, un nacionalista espanyol que protegia els cossos policials que van torturar els independentistes catalans detinguts l'any 1992 pel sol fet de defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Segons Ramon Piqué, de l'Associació Memòria contra la Tortura, "durant molts anys, la repressió contra l'independentisme català ha estat amagada rere un gran mur de silenci". "Una repressió que ha comportat presó, tortura i exili a molts catalans", assenyala, i en aquest sentit considera que "projectes com aquest són necessaris per recuperar la memòria de la nostra història més recent, per això donem el nostre suport i animem a tothom a fer aportacions i a col·laborar-hi!".

També han expressat el seu suport periodistes com Roger Palà o David Fernández i treballadors de la cultura d'arreu dels Països Catalans, com Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas, Josep Nadal, cantant de La Gossa Sorda, Feliu Ventura, Francesc Ribera "Titot", Cesk Freixas o Pau Alabajos.

"Hi ha pocs documentals tan necessaris com aquest"

De la seva banda, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), David Bassa, ha argumentat que "hi ha pocs documentals tan necessaris com aquest. És absolutament necessari i urgent, tant des del punt de vista informatiu, com històric, com nacional, com democràtic". Segons afirma, el documental engegat per Llibertat.cat i Zeba Produccions "és un gran encert" ja que "avui, més que mai, cal deixar constància documental d'una operació que mai s'hauria d'haver oblidat, per la seva magnitud, per la seva brutalitat i per la seva planificació extrema".

Projeccions arreu dels Països Catalans i traducció en altres idiomes

Els promotors de la iniciativa, Llibertat.cat i Zeba Produccions, han fet una darrera crida per aconseguir el màxim de mecenes possibles que permetin realitzar un documental de màxima qualitat. A més, han animat les associacions, col·lectius i entitats a col·laborar.

En aquest sentit, aquest dimecres han anunciat que si se supera la fita dels 9.000 euros es traduirà i subtitularà el documental a diversos idiomes per aconseguir així que la història pugui ser coneguda a tot el món.