Reobre el Teatre-Museu Dalí de Figueres de forma virtual

Es tracta d'una tecnologia pionera en els museus d'art que incorpora continguts addicionals

El Teatre-Museu Dalí de Figueres torna a obrir les portes des d'aquest dimecres, però en format virtual. La Fundació Dalí ha desenvolupat una nova eina que permet a qualsevol persona accedir en aquest equipament cultural en qualsevol moment i "caminar" pels passadissos i les sales del museu. La Fundació ha buscat una plataforma que permetés als usuaris escollir l'itinerari que volguessin i sense que la imatge es distorsioni o tardi a carregar-se.

A més, aquest nou recurs presenta el museu en format 'casa de nines' en què es poden veure totes les plantes del museu en 3D i acostar-se al punt que un vulgui.

Són nou sales i dos passadissos farcits d’obra: el Vestíbul, el Pati central, l’Escenari ubicat sota la gran cúpula geodèsica de vidre, la Sala de les Peixateries, la Sala del Tresor, la Sala dels Dibuixos, la Sala Mae West, la Sala Palau del Vent, la Sala Poesia d’Amèrica, la Sala Arturo López, les Loggies i els passadissos de la planta baixa i de la primera planta. Un cop a dins de la sala escollida, la contemplació d’una obra es veu enriquida amb informació complementària ̶̶que consisteix en textos, enllaços al catàleg raonat de pintures i al d’escultures, a articles i publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual que contextualitzen la peça.

Hi ha cinquanta punts d’informació, així com també una vintena d'accions, com ara propostes pedagògiques per al públic infantil. Durant el recorregut es donen pistes als usuaris per descobrir el funcionament de determinats dispositius tal i com Dalí havia previst en el seu museu i que, de vegades, passen desapercebuts. És el cas de la Princesa Cibernètica al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

Una plataforma innovadora en els museus d'art

La Fundació Dalí ha elaborat aquest recurs a través de la plataforma Matterport, que enregistra els espais en 3D i una resolució de 4K. Fins ara hi havia altres experiències de museus de tècnica i ciències, però és molt desconeguda en el món dels equipaments centrats en l'art.

Per capturar els espais s'ha filmat el Teatre-Museu amb càmeres 360º i s'ha arribat a racons on el visitant no hi pot accedir, com ara a l'interior del 'Taxi plujós', el cadillac que hi ha al centre del pati. Els interessats podran accedir a la nova visita virtual a través de la pàgina web del museu i està disponible per a tot tipus de dispositius mòbils.