Un llibre vol demostrar la catalanitat d''El Quixot'

Lluís Maria Mandado signa 'El Quixote va esborrar el Quixot', escrit a partir de les teories de Jordi Bilbeny

"Cervantes sempre va fer quedar molt bé els catalans, deia que la catalana és la millor nació del món, que 'El Tirant lo blanc és el millor llibre del món, que València és la ciutat més neta i preciosa d'Europa i tots els elogis són per a Catalunya i catalans", ha afirmat Jordi Bilbeny que des de fa deu anys ha anat "estirant el fil" fins a concloure que rere la identitat de Miguel de Cervantes hi ha l'alacantí Joan Miquel Servent.

Miguel de Cervantes és conegut com a fill d'un metge d'Alcalá d'Henares. "Aquest Cervantes que ens diuen, sense ressò militar ni polític al darrere" no pot ser, des del punt de vista de Bilbeny, "l'home de lletres, que ha de tenir grans biblioteques" que va escriure 'El Quixot'. És per això que Bilbeny situa Joan Miquel Servent, "provinent d'una família de Xixona, personatge de Cort, tresorer reial, amb avantpassats a la cancelleria, amb membres de la família diputats, polítics, cònsols, notaris...", rere la identitat de Cervantes.

Quan Lluís Maria Mandado va conèixer aquesta teoria de Jordi Bilbeny es va posar a estudiar detingudament 'El Quixot' i va acabar tenint la impressió que era "L'estaca del segle XVI". "Avui en dia entenem aquesta cançó, però no sabem si s'entendrà d'aquí a 500 anys, sobretot si ens la canvien", ha afirmat.

L'autor manté que 'El Quixot' es va escriure originalment en català, una idea que sosté, sobretot, per la catalanitat dels noms que apareixen al llarg de l'obra. "Quasi tots els noms, començant pel Quixot", són catalans, segons Mandado. A més, ha afirmat que el Quixot inclou històries com la del lloc real on era tancada Joana la Boja i "burles al rei, al poder i a la censura" que en aquell moment no es podien acceptar. "El llibre es va escriure en català i ens ha arribat en castellà perquè no es va deixar que sobrevisqués en català", ha afirmat.

"El Quixot es va fer perquè en algun moment que hi hagués llibertat es pogués saber la veritat dels fets que en aquella època estaven prohibits i perquè la gent en algun moment sàpiga qui ha estat la bona gent i la mala gent, és una manera de fer justícia", ha conclòs Mandado.

"Tothom sap viure amb unes teories i encara que apareguin altres arguments, mantenir-se en els d'abans sense modificar-los. Que hi hagi gent que no accepti entra en el joc de la llibertat d'opinió. Ara, però, està apareixent amb força unes explicacions que diguin el que diguin uns també convenceran molta gent", ha dit l'autor. "En els textos passats la veritat està escampada en llibres diferents, hem de fer la tasca de rejuntar coses diverses i a vegades irreconciliables, encara que ens sembli inversemblant que un Miguel de Cervantes sigui un Servent", ha afegit Bilbeny.