Els diputats de CiU asseguren que Veray (PP), 'ha fracassat'

El diputat Jordi Xuclà reivindica el paper de la federació nacionalista per aconseguir congelar les taxes de l'aeroport

El diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà ha fet una valoració negativa dels pressupostos que el PP ha presentat aquest dimarts. Segons Xuclà, CiU ha respectat els 100 primers dies de govern del PP i no ha fet cap valoració entorn la tasca de la diputada gironina, Concepció Veray. Ara bé, el diputat de la federació nacionalista ha assegurat que amb la presentació dels pressupostos s'ha "constatat el fracàs de la diputada gironina del PP per influir davant l'Estat i el conjunt del PP".

Xuclà ha recordat que, en campanya, el PP defensava el desdoblament de tota l'N-II i ha assegurat que amb la inclusió d'una única partida important -de 15,9 MEUR- per al tram Sils-Caldes no podran complir els compromisos. "Si la legislatura dura quatre anys i s'hi van comprometre en campanya, malament rai si no hi ha prou pressuposts per als tres trams de sud i el tram aturat al nord", ha manifestat el diputat de CiU.

"Sortir del foc per passar a les brases"

Segons Xuclà, amb el govern del PP Girona "ha sortit del foc per passar a les brases" i ha retret a Veray que no hagi aconseguit més diners per poder començar obres ja aquest any a la resta de trams aturats. "Consideràvem que era raonable incloure partides per als altres trams", ha manifestat. En els pressupostos només s'ha inclòs 1,3 MEUR per al tram Sils-Maçanet i 50.000 euros per al Maçanet-Tordera. Per als trams del nord, de Girona a la frontera, la inversió prevista només a 1,68 MEUR per a 62,7 quilòmetres pendent de desdoblar.

El diputat també ha posat de relleu que no hi ha ni un sol euro per al projecte de soterrament del tren convencional tot i que, segons sosté, el projecte constructiu ja està redactat. A més, ha recriminat al PP que hagi aturat durant sis mesos la licitació de l'estació provisional del TAV, un tràmit que Xuclà assegura que s'havia de fer a l'octubre i que no es va licitar fins la setmana passada a través d'un acord de ministres. Aquest endarreriment farà que l'alta velocitat entre Barcelona i la frontera fracesa es posi en marxa més tard del desembre, tal i com establia el calendari previst. "El PP enlloc de destriar el gra de la palla i veure què era urgent ha parat màquines", ha manifestat Xuclà.

Reinvidicació del paper de CiU en les negociacions de l'aeroport

Pel què fa a la congelació de les taxes, Xuclà ha reivindicat el paper que hi ha jugat el grup de CiU -en especial el portaveu a la comissió de Foment, Pere Macias- per aconseguir convèncer a la ministra. Segons Xuclà, l'acord està tancat fins dijous però han preferit esperar-se a fer-lo oficial amb la presentació dels pressupostos. Un mèrit que, minuts abans, s'havia atribuït Veray en solitari. "Jo no vull entrar a demostrar res però vull reivindicar el paper que hi ha jugat CiU que ha perseguit la ministra i hi ha mantingut reunions fins a últim moment", ha defensat el diputat gironí.

Xuclà ha avançat que esmenaran el pressupost tot i no confiar en influir en un govern estatal que governa amb majoria absoluta i ha retret al PP gironí que no hagi agafat la mà que els va estendre CiU per configurar conjuntament el pressupost per a les comarques gironines.

Veray treu pit

La diputada del PP per Girona, Concepció Veray, ha assegurat que els més de 19 MEUR que els pressupostos estatals destinen a l'N-II demostren que el PP "prioritza" aquesta carretera i "compleix els seus compromisos". La diputada ha anunciat en breu la represa de les obres al tram entre Caldes de Malavella i Sils (Selva) i ja avançat que l'Estat farà els deures perquè al 2013 les màquines també treballin més al sud, fins a Maçanet de la Selva. Veray també destaca que Foment no s'oblida dels trams al nord, als quals els PGE destinen diferents partides per avançar en la redacció de projectes. "Es fa evident que la voluntat del PP és la de desdoblar tota l'N-II des de Tordera fins a la frontera", ha dit.

El PSC parla d'indult parcial

El diputat del PSC per Girona, Àlex Sáez, creu que el PP només ha fet un "indult parcial" a la carretera Nacional II en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) fixant una partida de 15,93 MEUR (milions d'euros) per al tram Sils-Caldes. Segons Sáez, ja estava pràcticament tot a punt per tirar endavant el desdoblament d'aquest tram de 6,7 quilòmetres i sosté que el govern espanyol no han pressupostat més trams però no té la intenció ni la voluntat de desdoblar tota la carretera. "No hi ha cap previsió per a la resta de trams", ha criticat el diputat. Els socialistes alerten que els pressupostos que proposa el PP signifiquen una retallada en serveis socials i polítiques de generació d'ocupació.