Primers passos per establir les normes urbanístiques de la Vall de Santa Creu

La Llei Òmnibus exclou aquesta zona del Parc Natural de Cap de Creus

Després que una sentència anul·lés el 2004 el planejament de la Vall de Santa Creu -argumentant que la zona pertanyia, aleshores, al Parc Natural de Cap de Creus-, i que la Llei Òmnibus exclogués les 2,1 hectàrees de la Vall del Parc Natural, ara aquesta àrea no té cap pla d'ordenació urbanística que la reguli, de manera que s'ha de redactar de nou. El consistori del Port de la Selva, terme al qual pertany la Vall, ha començat ja els tràmits per elaborar-lo amb l'encàrrec de la documentació que fa referència a l'impacte ambiental.

L'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà s'ha mostrat preocupada pel fet que l'Ajuntament preveu excloure la Vall de Santa Creu del Catàleg de Protecció del municipi. L'alcalde del Port de la Selva, però, ha justificat que no s'hagi incorporat la Vall al Catàleg preguntant-se "com es pot protegir una cosa de la qual no hi ha planejament?". A part, ha recordat que el Parc Natural del Cap de Creus tenia en compte la protecció de cadascun dels habitatges de la Vall, considerats "masos". Aleshores, "en el precatàleg caldria protegir cada casa de la Vall?", s'ha qüestionat l'alcalde. Tot i això, Cervera no ha descartat estimar l'al·legació que ha presentat IAEDEN-Salvem l'Empordà perquè s'inclogui la Vall de Santa Creu al Catàleg.

Programa de participació ciutadana per fer el planejament

"No hi ha cap mala fe", ha subratllat Cervera, i ha avançat que si algun aprofitament es podria fer del nou pla seria "completar el nucli urbà", que és el que voldria fer el consistori, segons ha avançat l'alcalde. "No té res a veure amb grans construccions ni especulació", ha remarcat, però. El batlle del Port de la Selva també ha explicat que l'elaboració del nou planejament anirà acompanyada d'un programa de participació ciutadana.

Sobre l'alerta de l'entitat ecologista que l'Ajuntament pugui recuperar el planejament del 2004, que ja incloïa "unes bosses d'urbanització nova", segons IAEDEN-Salvem l'Empordà, l'alcalde del Port de la Selva ha avançat que ja "no ens plantegem ni el planejament del 2004".

"Un dels darrers nuclis de la costa catalana on encara es preserva l'arquitectura tradicional"

IAEDEN-Salvem l'Empordà ha volgut recordar que la Vall de Santa Creu, amb una trentena de cases, és un conjunt "altament significatiu". La consideren "un dels darrers nuclis rurals de la costa catalana on encara es preserva un conjunt d'arquitectura tradicional i la seva integració amb la natura". És per això que argumenten que la conservació d'aquest patrimoni "garanteix la qualitat de vida dels veïns, representa un atractiu social i turístic i conforma un element d'identitat territorial".

A l'al·legació que ha presentat l'entitat ecologista perquè s'inclogui la Vall al Catàleg de Protecció, ha adjuntat l'informe que ja van presentar al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i que proposava la catalogació de la Vall com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). "Aquesta iniciativa ha estat resposta negativament mitjançant silenci administratiu per part del Consell Comarcal", lamenta l'entitat.

IAEDEN-Salvem l'Empordà ha presentat l'al·legació després que ja s'hagin guanyat dos contenciosos administratius per evitar que la Vall de Santa Creu es desprotegeixi.