Adif renova el sistema de control del tràfic ferroviari a l'estació de Figueres

L'actuació s'inclou en l'adaptació del tram Girona-Figueres a l'ample internacional

Adif ha posat en marxa a l'estació de Figueres un nou enclavament electrònic, que és el sistema que gestiona tots els senyals, canvis d'agulles i altres dispositius que ordenen els moviments dels trens. El seu funcionament es basa en sistemes informàtics que controlen els elements de la infraestructura i impedeixen l'execució d'ordres contradictòries. Al mateix temps, permeten visualitzar a cada moment la situació dels trens i augmenten les condicions de seguretat ferroviària.

La tecnologia dels nous equips és electrònica, d'"última generació" i dotada de sistemes de comandament videogràfic, segons concreta Adif. Així mateix, estan coordinats amb els sistemes de control de tràfic externs, per regular amb seguretat tant les operacions d'entrada i sortida de les estacions com les circulacions internes.

També s'ha posat en servei el bloqueig automàtic de via doble en el trajecte comprès entre les estacions de Figueres i Vilamalla (Alt Empordà). Aquest sistema de seguretat ha de fer possible una gestió i regulació del tràfic més eficaç, ja que permet relacionar automàticament els senyals que protegeixen els trams o cantons en què estan dividits els trajectes, impedint que dos trens amb sentits de circulació oposats utilitzin de forma simultània un mateix tram.

Aquesta actuació té caràcter d'obra per compte de l'Estat, i es realitza dintre del contracte programa subscrit per Adif i l'administració general de l'Estat. Així mateix, són cofinançades per les Ajudes RTE-T (Xarxes Transeuropees de Transport).