El fons del Museu del Cinema de Girona creix amb noves donacions

En destaquen 2.600 programes de mà, un projector de cinema de 35 mm i un visor per veure fotografies en 3D del segle XIX

El Museu del Cinema ha augmentat el seu fons gràcies a tres donacions recents. Una d'aquestes consisteix en 2.621 programes de mà de cinema datats entre 1927 i 1950 que, durant anys, ha conservat i recopilat la família gironina Ribas-Mateos. El director del museu, Jordi Pons, ha destacat que els programes de mà tenen valor perquè molts fan referència a pel·lícules que s'exhibien a sales de cinema de Girona d'aquella època: Modern, Albèniz, Coliseu i Gran-Via.

Una mostra d'aquests programes s'exposarà temporalment a la primera planta del Museu, al final de recorregut de l'exposició permanent i la resta s'afegiran al fons del Museu. A banda dels programes, la família Ribas-Mateos també ha donat a la biblioteca i videoteca de l'institut d'Estudis del Museu del Cinema un total de 557 DVD de pel·lícules -sobretot de cinema clàssic, western i musicals-, 145 llibres i exemplars de revistes de cinema i 62 discs de bandes sonores de cinema.

Una altra de les donacions que ha rebut recentment el Museu del Cinema prové d'una de les sales actuals d'exhibició, els OCine. Aquests cinemes han començat fa uns mesos a projectar les pel·lícules de manera digital i han donat el projector de 35 mm al fons del museu. Aquest projector usa, bàsicament, la mateixa tecnologia inventada el 1985 pels germans Lumière. Segons ha destacat el director del museu, Jordi Pons, amb la incorporació d'aquest exemplar el museu disposa d'una càmera dels inicis dels germans Lumière i, ara també, d'un dels darrers exemples de projectors de 35 mm que usen, en essència, la mateixa tecnologia.

La tercera donació l'ha fet Maria Teresa Codina Mir, de Barcelona. La senyora Mir ha donat al Museu del Cinema un visor de fotografies estereoscòpiques -marca Jules Richard, model: taxiphote pour homeoscope nº 1- que permetia veure fotografies en tres dimensions. Juntament amb el visor, ha fet donació també de 273 plaques de vidre fotogràfiques estereoscòpiques que eren de la seva família i que visionaven a través d'aquest aparell. Les imatges de les plaques són sobretot escenes familiars i de viatges, fotografies que van fer els mateixos avantpassats de la Sra Codina durant el primer terç del segle XX.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, així com el director del museu, Jordi Pons, han agraït les donacions i han destacat que enriqueixen el fons del museu i que el fan més atractiu.

Primavera i estiu farcits d'activitats

Durant l'acte d'aquest dilluns també s'ha presentat l'extens programa d'activitats del museu (abril-setembre). Aquest programa conté les activitats fixes mensuals, 'El documental del mes', 'Parlem de Cinema?',' En curt' i 'Cinema i Solidaritat', unes activitats que estan dedicades al documental, a les grans obres que han marcat la història del cinema, al curtmetratge i al cinema social i solidari respectivament.

El programa d'activitats, també conté activitats familiars com les projeccions de 'Toon a Ville' a Girona, un taller d'ombres, un taller d'animació amb clicks i dos casals d'estiu i activitats, a més de diverses propostes per a públic adult coproduïdes amb d'altres equipaments i associacions de la ciutat, entre totes aquestes en destaquen les projeccions paral·leles al cicle 'A pas de poetes', el cicle 'Arquitectures de Cinema', el cicle de cinema sobre 'El govern de la ciutat', el cinefòrum de la 'Girona Intercultural', 'l'Univers Borges' i el cinefòrum de 'Cinema Educatiu'.

S'ha presentat també les jornades de portes obertes en motiu de la Nit de Museus i del Dia Internacional dels Museus i la visita per a tots els Museus de la Ciutat que es celebrarà en motiu de la Nit de Museus i que sota el títol 'Sis tresors, sis moments en la història de la ciutat' permetrà fer una visita a tots els Museus de la ciutat a través de diferents peces emblemàtiques de cadascun d'ells.