173 quilos de garoines comissades i nou denúncies és el balanç contra els furtius aquesta campanya

Mossos i inspectors sancionen 5 restaurants i 4 mariscadors amb multes que es poden enfilar fins als 300.000 euros

Cadaqués (Alt Empordà), cala Ses Oliveres. Un submarinista ressegueix el litoral i es capbussa repetidament. Porta una bossa plena de garoines. Des de terra, els inspectors de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat i uns Mossos d'Esquadra l'observen amb prismàtics.

Quan el submarinista surt de l'aigua i treu del mar la bossa amb els eriçons, els inspectors i els agents s'hi acosten. Li demanen els permisos i comproven que té la llicència de pesca recreativa en regla. Després, els inspectors pesen la bossa amb les captures i miren que cap de les garoines sigui més petita del que estableix la normativa (com a mínim, la clova ha de fer cinc centímetres de diàmetre).

Aquest és un dels controls que la Generalitat, amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra, porta a terme arreu del litoral de la Costa Brava durant l'època en què està permès pescar garoines. L'objectiu és prevenir tant el furtivisme com la venda il·legal d'eriçons de mar.

Per això, les inspeccions es fan tant arran de platja com en tots aquells llocs per on passen les garoines abans de ser consumides (llotges, peixateries i restaurants). Per a cada cas, la normativa és estricta, i els qui la contravenen s'enfronten a multes que s'estenen des dels 60 fins als 300.000 euros.

Es doblen les inspeccions

Com explica la inspectora de Pesca i Afers Marítims Begoña Cervera, aquesta campanya s'ha intensificat el setge i "s'han doblat les inspeccions". En total, des de principis d'octubre i fins avui -dia en què comença la veda- s'han fet 37 vigilàncies arreu del litoral gironí i s'han portat a terme 41 inspeccions (la campanya passada van ser 21).

Tant els inspectors com els agents asseguren que enxampar els furtius és difícil, sobretot perquè quan s'adonen de la seva presència, solen llançar els eriçons al fons del mar i intenten escapolir-se. A més, per intentar burlar la normativa (com a molt, un mariscador esportiu pot agafar 150 eriçons al dia) se les empesquen totes.

"Ens vam trobar un cas, per exemple, en què cada vegada que el furtiu sortia de l'aigua, la seva xicota l'esperava amb una furgoneta i s'emportava les garoines; després, el submarinista tornava a entrar al mar i n'anava capturant més, i així successivament", indica Cervera.

Aquesta campanya, els inspectors i els mossos han denunciat quatre mariscadors (tres d'ells, furtius). El quart era un pescador professional -en aquest cas, poden agafar fins a 150 quilos de garoines al dia- que pescava garoines fora dels límits de la seva confraria.

Cinc restaurants, denunciats

En el cas dels restaurants, per detectar si les garoines que serveixen provenen del furtivisme, els inspectors demanen als restauradors que els ensenyin l'etiqueta de procedència. Cada partida d'eriçons en porta una, i els propietaris dels restaurants estan obligats a guardar-la durant dos mesos.

A més, si els eriçons són massa petits, això també pot ser un indicador que s'han comprat il·legalment. Aquesta campanya, els inspectors i els agents han denunciat cinc restaurants que infringien la normativa, tots de la zona de Calella de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

En total, doncs, entre mariscadors i restaurants, aquesta campanya s'han interposat nou denúncies. Una xifra que dobla les que es van posar durant l'anterior (aleshores van ser quatre, dues de les quals, a restaurants).

A més de l'increment de denúncies, una altra dada rellevant de l'estadística és que els comisos s'han incrementat de forma espectacular. En total, s'han intervingut 173 quilos de garoines arreu del litoral de la Costa Brava. Durant la campanya del 2010-2011, només es van comissar deu quilos d'eriçons.

Per a la inspectora de Pesca i Afers Marítims, la raó d'aquest augment és clara. "La garoina és un recurs que es menja cada cop més i al qual se li dóna molta publicitat, amb campanyes gastronòmiques específiques; això suposa que se n'incrementi la comercialització i obliga a fer moltes més inspeccions", concreta Begoña Cervera.

A partir d'avui, 1 d'abril, està absolutament prohibit capturar garoines arreu del litoral fins a l'octubre. Segons conclou Cervera, la raó d'aquesta veda és que, durant aquests sis mesos, es dóna "el període de maduració sexual de l'espècie, i aquesta és la manera de conservar-la".