La crisi ajusta els preus a la Fira del Vaixell d'Ocasió d'Empuriabrava

Les matriculacions de vaixells a Catalunya han crescut un 70% aquest gener respecte el mateix mes del 2011

Els compradors interessats en vaixells de segona mà tenen una bona oportunitat aquests dies al port d'Empuriabrava, on aquest dissabte s'ha inaugurat oficialment una nova edició de la Fira del Vaixell d'Ocasió, "la més important" d'aquest sector a tot l'estat espanyol, segons han subratllat els seus organitzadors.

La fira, que ja està consolidada amb 23 edicions a l'esquena, compta aquest any amb un augment de la participació, una seixantena d'entitats nàutiques, segons ha explicat l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí. La majoria són del municipi però algunes també vénen de la resta de la demarcació. Aquest any, hi ha nou empreses que exposen per primer cop a aquesta fira.

El total d'embarcacions a vendre és també lleugerament superior, unes 450, entre les quals hi ha pneumàtiques, barques de passeig, caiacs, motores aquàtiques i per primer cop també dos catamarans. Una de les novetats d'aquest any és que la 'Milla 0', una categoria d'embarcació que no ha navegat mai i que s'ofereix a preus molt atractius, incorpora per primer cop la possibilitat de que no sigui matriculada, mentre que abans era un requisit.

Preus "més ajustats"

Per tal d'animar les vendes, les empreses han apostat per oferir preus "més ajustats", que van des dels 900 euros fins al milió. Sobre aquesta qüestió, l'alcalde recorda que en anteriors edicions els preus eren molt més elevats però el sector confia que el volum de vendes serà molt similar a altres anys, que se situa en un 20% del volum exposat. Aquest matí, ja es podia veure el cartell de 'venut' en algunes embarcacions exposades.

Per altra banda, aquesta és una fira per establir contactes i sovint les operacions de compra no es tanquen fins al cap d'unes setmanes o algun mes, ja que són xifres importants i el comprador es vol assegurar que és el que estava buscant.

Un 70% més de matriculacions respecte el 2011

El secto nàutic comença a notar alguns indicis de millora de la situació econòmica, tal com ha apuntat el director general de Transport i Mobilitat del Govern, Ricard Font, present a la inauguració. El gener del 2011 es van matricular a Catalunya un total de 26 vaixells mentre que el gener d'aquest any s'ha arribat a les 47, una xifra que representa un augment del 70%. "Algú està comprant més vaixells", ha apuntat Font, que ha recordat que el fet que siguin de fora de Catalunya -sobretot francesos- és una bona notícia ja que demostra que s'està atraient "diner de fora" i per tant s'està "exportant".

Una fira d'interès general

Un dels aspectes que ha destacat l'alcalde durant el seu discurs és la necessitat que les administracions ni ningú busqui "lucrar-se", en relació a la problemàtica que hi ha hagut aquest any entre Cegra Internacional -organitzadora de la fira en col·laboració amb l'ajuntament i el Club Nàutic d'Empuriabrava- i els participants. Segons ha explicat Sanllehí posteriorment, l'edició va estar en perill perquè els inscrits consideraven "abusives" les taxes que Cegra els volia fer pagar en concepte d'ocupació d'espai i de càrrega i descàrrega de les embarcacions. Al final, ha assenyalat Sanllehí, l'ajuntament ha mediat entre les parts i s'ha aconseguit arribar a un acord, i confia que aquesta "raonabilitat" es mantingui en les properes edicions. I afegeix, "nosaltres cedim tots els espais públics que ocupen les embarcacions i no recaptem ni un cèntim, perquè la nostra postura és que és una fira d'interès general i l'empresa explotadora també hauria de tenir un posicionament semblant".

Per altra banda, l'alcalde ha subratllat durant el discurs que seran "incansables" a l'hora d'aconseguir que l'Ajuntament estigui "plenament implicat" en la gestió dels canals i considera que s'està treballant "en la bona línia" alhora que ha agraït a Font la "bona disposició" mostrada fins ara sobre aquesta qüestió. Els canals, ha dit, "ens fan únics, és el que ens identifica i ens fan diferents", i per això és necessari trobar un sistema de gestió que vagi bé als propietaris i també a la resta d'actors implicats.

La fira, que és d'entrada gratuïta, estarà oberta fins diumenge de la setmana que ve.