Decomissada més d'1 tona de droga a la Jonquera el primer trimestre de l'any, el mateix que tot 2011

El tinent Antonio Rodríguez atribueix l'increment a que alguns dels narcotraficants que han enxampat portaven càrregues molt grans

La Guàrdia Civil fa controls periòdics a les principals vies de comunicació que comuniquen amb França per carretera a la Jonquera. Quan aturen un vehicle, el registren minuciosament per detectar si el conductor transporta droga oculta. Miren en cada racó del cotxe: copets lleus al parafang i al sostre per comprovar si hi ha algun fals fons que serveixi per amagar la droga o fins i tot desmunten parts del motor que saben, per experiència, que alguns narcotraficants han utilitzat. El rastreig no acaba aquí, també utilitzen gossos ensinistrats en la detecció de droga.

El tinent Antonio Rodríguez ha explicat que aquesta feina laboriosa de comprovar un a un els cotxes és la que fan habitualment per combatre el tràfic de droga. Per la seva situació fronterera, la Jonquera és un punt clau que utilitzen els narcotraficants per distribuir la droga. La fan arribar a l'Estat des dels seus països de producció i, després, la distribueixen per carretera al conjunt d'Europa. Això vol dir que la Jonquera es converteix en una "porta d'entrada" de droga. "És un dels canals habituals de la xarxa de narcotraficants", ha explicat Rodríguez a l'ACN que afegeix que la Guàrdia Civil no abaixa la guàrdia i assetgen constantment el tràfic de droga.

Durant els primers tres mesos del 2012, han decomissat més d'1 tona de droga, entre haixix, cocaïna, heroïna i marihuana. Aquesta xifra multiplica per tres la que van intervenir durant el mateix període de l'any passat i fins i tot supera la droga comissada en tot el 2011. El tinent detalla que el motiu d'aquest increment és que els narcotraficants que han enxampat movien partides més importants de droga. En dos actuacions van decomissar 616 quilos d'haixix i a un altre traficant li van trobar gairebé 6 quilos de cocaïna al maleter. "La cocaïna, per exemple, no és habitual que es mogui en quilos, sol anar en quantitats més petites", ha detallat Rodríguez.

De fet, el nombre d'actuacions en les quals han intervingut droga és molt semblant a les de l'any passat. Durant els tres mesos del 2011 van detenir 33 traficants i van enxampar la droga en 22 actuacions i el 2012 han estat 28 detinguts en 19 actuacions. L'augment més espectacular és el de cocaïna que han passat dels 194 grams intervinguts el primer trimestre de l'any passat als 21 quilos d'enguany. També s'ha triplicat l'haixix trobat, de 276 quilos a 997. Tot el 2011 es va saldar amb 792 quilos d'haixix, 11,3 de cocaïna i 912 grams d'heroïna. La Guàrdia Civil ha detectat un repunt en el tràfic d'heroïna, una droga que durant un temps s'havia reduït molt.

El tinent Antonio Rodríguez ha recordat que l'eliminació de les cabines frontereres al Pertús ha suposat un canvi molt important en la manera de treballar. Era un punt determinant a l'hora de fer controls als vehicles que passaven d'Espanya a Europa. "Ens ha obligat a reinventar-nos i a buscar alternatives", ha explicat Rodríguez. De fet, ha exposat que l'enginy és una part important en la seva feina perquè els narcotraficants sempre busquen la manera d'evitar-los i han de trobar la manera d'avançar-se a ells. Sobretot en els casos de narcotraficants multireincidents que han convertit el transport de droga d'Espanya a França en el seu 'modus vivendi'.

"És normal que les xarxes de narcotràfic intentin fer-nos la feina més difícil, això ens obliga a tenir més iniciativa i més capacitat per adaptar-nos", ha afirmat Rodríguez. Quan enxampen un conductor que transporta droga, el detenen, intervenen la substància, el vehicle també altres elements que pugui portar com diners o telèfons mòbils. Els controls també serveixen per enxampar armes i durant el primer trimestre de l'any han intervingut tres armes de foc.

Pel que fa a les divises, la Guàrdia Civil ha detectat un increment dels diners que algunes persones han intentat passar d'Espanya a França sense declarar. Els ciutadans tenen l'obligació de declarar els diners quan porten quantitats superiors a 10.000 euros i és una mesura per evitar que es cometin delictes de tipus econòmic. Durant el 2011 han intervingut 1.393.000 euros en 16 actuacions, molt més que durant el 2010 quan van intervenir 460.000 euros en 19 actuacions.

Les dades del 2011 també recullen que van interceptar set vehicles robats. Algunes de les peculiaritats d'aquests cotxes és que els delinqüents han fet molts modificacions com ara eliminar els números de sèrie per evitar que els identifiquin com a robat. Això fa pensar a la Guàrdia Civil que els roben amb l'objectiu de revendre'ls al mercat negre.