Unes 15.000 persones clamen contra la reforma laboral als carrers de Girona

Els sindicats qualifiquen la vaga "d'èxit" i destaquen que s'ha desenvolupat sense incidents

La manifestació ha sortit a les set de la tarda de la rotonda de la Devesa i ha recorregut l'avinguda Jaume I, la plaça Marqués de Camps, la carretera Barcelona, el carrer Joan Maragall per tornar a l'avinguda Jaume I i acabar davant la seu de la Generalitat a Girona a les nou del vespre. Tal i com ha destacat la secretària general d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, quan començava la lectura del manifest dels sindicats "encara hi havia manifestants" al lloc d'inici de l'acte de protesta. Per aquest motiu, el secretari general de CCOO a la demarcació de Girona, Bartomeu Compte, ha destacat que la marxa a la ciutat ha estat "un gran èxit" i ha servit per demostrar que els treballadors i ciutadans "no es deixaran trepitjar la seva dignitat".

Una de les manifestacions més multitudinàries que s'han realitzat a la ciutat

Aquesta marxa ha estat una de les manifestacions més importants i multitudinàries que s'han realitzat a la ciutat, similar a la manifestació que va fer l'any 2003 en contra la guerra de l'Iraq. En aquell cas, l'acte de protesta va aplegar a 13.000 persones segons la Policia Municipal i més de 30.000 segons els sindicats.

Durant tot el recorregut de la marxa, els manifestants han ensenyat diversos cartells i pancartes en contra la reforma laboral, el capitalisme, el Govern d'Artur Mas i Mariano Rajoy. Els manifestants també han cridat i cantat diverses consignes a favor dels drets dels treballadors i en contra les retallades i els ajustos del govern estatal. L'acte de protesta ha comptat amb diversos Bombers de la Generalitat que han encès petards durant el recorregut i han ensenyat cartells on es podia llegir 'Felip Puig no juguis amb foc' i '+ retallades, - seguretat per al ciutadà', entre d'altres.



"Actes de seny sindical"

El secretari general de CCOO a les comarques gironines ha detallat que la vaga general ha "aturat" a més d'un 75% dels treballadors del transport de mercaderies i un 85% de la indústria de la zona. Per això, segons Compte, la valoració d'aquest 29-M és "molt bona" i la manifestació ha estat un "acte més de la gran festa del seny sindical". Segons el secretari, els governants "han d'entendre aquesta senyal i refer la reforma sobretot en els seus aspectes més 'trogloditas'", ha assegurat Compte. Per altra banda, el secretari ha destacat que hi ha hagut "provocacions de les patronals i empreses" que han posat "obstacles als treballadors gironins" per exercir el seu dret de vaga. Al mateix temps, el secretari general ha carregat en contra "l'excés de membres de la forces de seguretat" durant aquest dia de vaga general.

La líder sindical d'UGT a les comarques gironines ha subratllat que tant la vaga general com la manifestació en contra la reforma laboral s'han portat a terme "sense aldarulls". "És un clam popular i no sindical en contra la reforma i les retallades", ha comentat Bassa. La secretària ha afegit que l'acte de protesta d'aquest dijous a Girona només ha estat "el començament de la lluita dels drets dels treballadors" i, per això, ha remarcat que els sindicats i els ciutadans "no tiraran la tovallola ni tampoc pecarem de triomfalisme".

La lectura del manifest conjunt dels sindicats ha estat a càrrec de la escriptora Maria Mercè Roca que ha llançat dures crítiques en contra el Govern i Artur Mas. "La reforma és ineficaç per tirar endavant la economia i inútil per crear ocupació", ha cridat l'escriptora davant la seu de la Generalitat a la ciutat. Segons les paraules de Roca, la reforma laboral "imposada pel govern estatal" condemna als joves a l'atur i a la precarietat i només "satisfà als mercats econòmics i financers" que, segons els sindicats, són els veritables culpables de l'actual crisi econòmica.

"Hi ha altres alternatives per sortir de la crisi econòmica"

"Ens volen fer creure que no hi ha alternatives i que l'estat del benestar no funciona, però si que hi ha alternatives, i moltes" ha destacat l'escriptora. Segons els manifestants, les retallades no han de recaure "sempre sobre els mateixos" sinó que cal un canvi urgent en els polítiques per sortir de la crisi d'una manera "justa, garantint un servei públic de salut i un ensenyament de qualitat amb unes bones polítiques socials". Per tal d'aconseguir això, Roca ha detallat que els ciutadans han de "continuar exigint una profunda reforma del sistema fiscal, fer pagar als que més tenen i una reforma del sistema financer" perquè així es pugui protegir als petits estalviadors i s'eliminin els paradisos fiscals.

La lectura del manifest ha finalitzat amb un clam a favor de la "lluita" i en defensa dels drets dels ciutadans, dels treballadors i de l'estat del benestar. Els sindicats també han volgut alertar al govern de Mariano Rajoy que "prengui nota del 29-M i de les manifestacions arreu de l'estat espanyol i a Catalunya".

La marxa dels sindicats s'ha desenvolupat paral·lelament a la 'manifestació anticapitalista' organitzada per diverses entitats d'esquerres de la ciutat de Girona que ha finalitzat a la plaça Catalunya amb la lectura d'un manifest. Les dues marxes s'han portat a terme de forma pacífica, en un ambient reivindicatiu i sense incidències.

VÍDEO: ACN