Òmnium Cultural del Gironès ret homenatge a l'escriptor i editor Joan Sales

Jordi Pujol, Oriol Junqueras i Antoni Puigverd, entre els participants al cicle de conferències

"Una de les figures cabdals de la literatura catalana del segle XX i alhora una de les més oblidades". D'aquesta manera defineix Sales Òmnium Cultural, que per pal·liar aquest desconeixement ha organitzat un cicle de nou xerrades a l'entorn d'aquest autor aprofitant que aquest 2012 se celebra el centenari del seu naixement.

Una de les obres més destacades de Sales és 'Incerta glòria', una novel·la "profunda" sobre la Guerra Civil relatada des de l'àmbit nacional, segons ha recordat Martí. L'escriptor "no prenia partit per cap dels dos bàndols", i aquest pot ser també l'"origen que ningú s'hagi volgut apropiar de l'autor" i el "desconeixement" sobre la seva persona, segons ha reflexionat el president d'Òmnium del Gironès.

L'homenatge a Sales s'iniciarà el divendres vinent, 30 de març, amb una conferència on participaran l'advocat, editor i escriptor Quim Torrà; el doctor en Lletres Xavier Pla i la néta de Sales, Maria Bohigas. Entre les conferències que la segueixen hi ha la del 29 de juny, en què participen els periodistes Antoni Puigverd i Francesc Canosa, i també la xerrada del 23 de novembre, on intervenen el lingüista i professor vingut expressament dels EUA Philip D. Rasico; el poeta, assagista i professor Sam Abrams, i el traductor anglès d''Incerta glòria', Peter Bush. Com a cloenda, el 14 de desembre se celebrarà la conferència del president d'ERC, Oriol Junqueras; el doctor en Economia i professor universitari Ramon Tremosa, i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Totes les xerrades es faran a dos quarts de vuit del vespre a l'Aula Magna de la Casa de la Cultura de Girona. Les conferències es podran seguir per Internet pel canal http://www.ustream.tv/channel/anysalesgirona i també per Twitter a través de l'etiqueta #sempreSales. Tampoc es descarta que alguna de les conferències sigui "itinerant", segons ha concretat Martí.

D'altra banda, el president d'Òmnium del Gironès ha volgut agrair la implicació de les institucions gironines en aquesta commemoració, en la qual col·laboren la Casa de Cultura, la Diputació i l'Ajuntament de Girona. Així mateix, Martí ha matisat que el cicle de xerrades es fa a Girona ja que la iniciativa ha sorgit d'Òmnium de la comarca -Sales no tenia una relació especifica amb les comarques gironines-, però l'objectiu és que siguin un homenatge a nivell nacional, segons ha concretat.

Joan Sales (Barcelona, 1912-1983) va ser escriptor, editor, poeta i traductor. En concret, va ser editor dels 'Quaderns de l'exili', de les 'Poesies' de Màrius Torres i de 'La plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda, entre d'altres, però sobretot és l'autor de la novel·la 'Incerta glòria', del volum de poemes 'Viatge d'un moribund' i de les 'Cartes a Màrius Torres'. Sales va rebre la Creu de Sant Jordi el 1982.

Presentació de 'Per què volem un Estat propi?'

D'altra banda, una altra de les activitats que celebra aquest any Òmnium del Gironès és la presentació el dimecres 11 d'abril a dos quarts de vuit del vespre de l'obra 'Per què volem un Estat propi?'. Intervindran en l'acte l'escriptora Maria Mercè Roca i el filòsof Josep Maria Terricabras. En aquest llibre editat per Roger Torres seixanta intel·lectuals parlen de la independència de Catalunya.