Els museus Dalí rebenten el rècord registrat pel centenari de l'artista amb 1,4 milions de visitants

El servei de la venda d'entrades per Internet es consolida i augmenta un 37,5% més que el 2010

El balanç del 2011 està replet de xifres "rècord" que no fan més que confirmar l'interès que els visitants continuen sentint per l'obra del geni del surrealisme. A banda del les 1.431.748 persones que van visitar els tres museus, destaca també els excedents recollits en el tancament del 2011, que superen els 4,78 MEUR, uns beneficis que també són els més alts registrats fins ara per la fundació. En el capítol de despeses d'activitats en interès general, es parla de més de 9,9 MEUR, que contrasten amb els més de 14,68 MEUR d'ingressos aconseguits amb el conjunt d'activitats.

Per museus, el de Figueres és el que continua liderant les visites amb 916.560 persones, seguit de l'Espai Dalí Joies, amb 281.049 visitants; el Castell Gala Dalí de Púbol, amb 125.868, i finalment, la Casa-Museu de Salvador Dalí a Portlligat, amb 108.271 persones.

Des del patronat de la fundació, s'atribueix aquesta "xifra extraordinària" de visitants per la "feina feta" durant tots aquests anys però es destaca sobretot l'opinió dels turistes. "Tenir visitants és important per la fundació però l'objectiu és que la societat valori i gaudeixi de l'obra de Salvador Dalí", assenyala el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, que ha donat a conèixer els nivells de satisfacció dels visitants enquestats. Així, el 98% dels visitants del Teatre-Museu ho valoren com a 'bé' o 'molt bé', mentre que el total dels visitants de Púbol i Porlligat asseguren estar "satisfets" o "molt satisfets" per la visita.

Millores en els espais

Durant el 2011, es va obrir un nou espai de descans al pati de les Loggies del Teatre-Museu Dalí, que ha millorat la projecció d'audiovisuals durant l'obertura nocturna. També s'han fet millores de les condicions de conservació, exposició i administració del patrimoni cultural per un valor de més d'1,2 MEUR amb inversions a noves instal·lacions.

Per altra banda, un dels serveis que es consolida és el de venda i reserva d'entrades per Internet, que va registrar un total de 75.080 entrades venudes, un 37,5% més que el 2010.

Balanç d'exposicions i adquisicions

El 88% dels diners destinats a inversions -d'un total de més de 14,69 MEUR- va servir per comprar obra nova. Destaquen dos nous olis que ja es van presentar al seu moment, valorades amb més de 12,5 MEUR - Estudi per a 'La mel és més dolça que la sang' (1926-1927) i 'Elements enigmàtics en un paisatge' (1934). Així mateix, també es van adquirir altres peces destacades per al fons, com són dues sèries d'obra gràfica en format llibre -'Moïse et le monothéisme' (1974) i 'La quête du Graal' (1975), juntament amb manuscrits, llibres, catàlegs, revistes i pel·lícules que poden ser d'interès als nombrosos estudiosos de tot el món interessats en l'obra de Dalí.

Pel que fa a les exposicions fetes a l'estranger, s'ha destacat la retrospectiva que va acollir The Pushkin State Museum of Fine Arts de Moscou, que va registrar 272.000 visitants en dos mesos. També està tenint una bona acollida la mostra 'Dalí un artista un genio' que es pot veure des del març a Roma amb 2.000 visitants diaris.

Una batalla judicial "molt important" guanyada a França

En l'apartat de defensa i gestió legal, s'ha subratllat la importància a nivell de la gestió dels drets immaterials del reconeixement de la fundació com a beneficiària del "droit de suite" a França, el que significa que la fundació privada, com a administradora dels drets d'autor de Dalí rebrà la participació de totes les vendes d'obres que es faci a França. Així ho estableix una sentència del tribunal francès que atorga aquest dret a totes les vendes fetes a aquest país des del 17 d'octubre del 1997. El gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano, ha assenyalat que és una "victòria tècnicament lloable", a pesar que ha estat jurídicament complicat, entre altres coses perquè ha creat jurisprudència a l'estat francès que reconeix l'aplicació del dret espanyol a França.

Deu anys dels serveis educatius

Es calcula que des que es va posar en marxa els servei educatius ara fa deu anys, han passat pels museus més de 300.000 escolars de Catalunya i de fora. Actualment, hi ha uns 40.000 estudiants per any i la previsió és que la xifra vagi en augment.

Un únic acord per a una futura pel·lícula de Hollywood

El gerent ha subratllat que la fundació només té vigent un acord amb la productora Imagine Entertainment de Hollywood per tirar endavant una pel·lícula sobre la vida de Dalí rubricat recentment. És la "primera productora" que acumula més Òscars i el "millor equip humà per produir una pel·lícula", segons paraules de Sevillano, que no ha donat més detalls. "El projecte s'està dissenyant i construint", ha dit. La guionista al capdavant és Paige Cameron.

Aquest dimarts, s'ha presentat la memòria econòmica i d'activitats de la fundació durant una junta ordinària dels membres del patronat que l'han aprovada.