El PSC demana es restitueixin les dotacions econòmiques pel consorci de l’Alta Garrotxa

Exigeixen a la Generalitat que apliqui un pla de ruta en les polítiques de medi ambient

El PSC ha explicat aquest matí que el Consorci de l’Alta Garrotxa funcionava amb un pressupost de 458.000 euros. D'aquests, 258.000 li arribaven provinents del Departament de Medi Ambient i la resta del de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP). En el pressupost de 2011, Medi Ambient, ara integrat a Agricultura, va reduir la dotació d’un 30% i PTOP (ara Territori) no va aportar-hi diners. Els socialistes apunten que aquest any Territori tampoc ha aportat res i Medi Ambient ha reduït un altre 30% els recursos de manera que el pressupost del Consorci ha quedat en 120.000 euros. “Treballar amb un 25% dels recursos fa que la viabilitat del consorci quedi greument compromesa”, ha alertat Miquel Palomeras, alcalde de Sales de Llierca, un dels municipis directament afectats. El PSC explica que sense aquests recursos, el Consorci ha quedat sota mínims i ha prescindit de la brigada.

“Han passat quinze mesos de govern i encara no sabem quina política vol desenvolupar CiU en matèria de medi ambient”, s’ha estranyat Jordi Terrades. El PSC defensa el territori com “la matriu del país” i proposa al govern una política clara que el preservi i, que al mateix temps, li doni elements perquè es desenvolupi econòmicament. En aquesta línia, el grup parlamentari socialista ha presentat iniciatives demanant que es mantinguin les dotacions econòmiques per al Consorci de l’Alta Garrotxa. “De què serveix l’espai natural si no es tenen instruments per gestionar-lo i mantenir-lo?”, es preguntava Terrades.

“El govern no té un full de ruta ni ha establert prioritats. Retalla en nom del dèficit però resulta que el dèficit no baixa”, ha criticat Mònica Lafuente, que ha demanat seny al conseller Pelegrí: “Li preguntem al Conseller quin és el seu full de ruta. Si van escanyant els consorcis qui els gestionarà? És necessari que hi hagi qui gestioni el territori. Sent conscients de la situació econòmica, vam presentar esmenes als pressupostos amb aquesta intenció. Ens amoïna que els ajuntaments no poden cobrir les despeses del manteniment dels espais naturals”, ha reflexionat Lafuente.

“La responsabilitat del manteniment dels espais protegits del país és del govern. Ens preocupa que el Conseller hagi dit que el consorci ha de ser autosuficient. Li demanarem que s’expliqui al Parlament.”, ha advertit Terrades. “El govern ha d’avaluar la feina feta pel Consorci de l’Alta Garrotxa”, ha reclamat Esteve Pujol. “Si no ho fa, posa en crisi l’eina fonamental de la gestió d’aquest territori. Sense el consorci el manteniment serà molt més car”, ha alertat.