Les riberes dels rius s'han convertit en espais d'abocadors de deixalles

Així ho asseguren els voluntaris que les netegen i apunten que Catalunya està "lluny" dels estàndars europeus de qualitat de les aigües

El 'Fem Dissabte! arriba aquest any a la 6a edició i aquesta activitat, que té un marcat caràcter de conscienciació ambiental, s'organitza de manera coordinada a diverses poblacions del país. Un miler de voluntaris han dut a terme una jornada de neteja de rius i riberes oberta a la participació dels ciutadans i plantejada com una passejada pel riu on a mesura que s'avançava es recollia la brossa que es trobava al pas.

L'objectiu de la iniciativa és fer pública la situació i l'estat de conservació dels rius i els entorns fluvials, a més de fomentar la consciència ciutadana i la participació activa en la conservació d'aquests espais. Els organitzadors s'han mostrat satisfets de la coordinació entre els voluntaris que han dut a terme les tasques de neteja aquest dissabte i preveuen que l'any que ve es tornarà a repetir perquè actualment els rius i les riberes encara són espais d'abocadors de deixalles.

El coordinador del 'Fem Dissabte', Roger Gili, ha lamentat que amb la crisi econòmica el medi ambient no es veu com un "element crucial" en la gestió municipal i, alhora, s'ha mostrat preocupat que Catalunya estigui "lluny" dels estàndards europeus de qualitat de les aigües i els espais fluvials. 'No ens trobem en un escenari agradable perquè els parcs fluvials no han de ser abocadors", ha criticat. "No s'ha entès que els rius i els espais naturals en general són elements molts importants per la nostra vida i per la dels altres", ha remarcat Gili.