Torra fa una crida a quedar-se a casa durant el cap de setmana

Ha donat ordre d'imposar les multes més elevades a qui vagi a les segones residències

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest matí que ningú es desplaci durant el cap de setmana a les seves segones residències i que es quedin a casa seva confinats.

Torra diu haver donat ordre als Mossos d'Esquadra a través del conseller d'Interior, Miquel Buch, per "imposar les multes més elevades" a totes aquelles persones que siguin enxampades a les carreteres catalanes a partir de les tres de la tarda d'avui i fins a les nou de la nit del diumenge.

"És totalment imprescindible quedar-se a casa i demostrem així solidaritat amb tota la ciutadania. Tenim els hospitals comarcals en estat precari, com la resta del sistema sanitari, i no podem provocar cap focus de conflicte allà on no cal provocar-lo, per tant, que tothom es quedi a casa", ha dit el president.

Coordinació policial i controls

Els Mossos es coordinaran amb les policies locals. Es col·locaran a les principals carreteres i autopistes catalanes, com ara l'A-2 a Alcarràs, la C-16 per evitar el desplaçament a la Cerdanya, i l'AP-7, per controlar la circulació a les comarques tarragonines i cap a les Terres de l'Ebre.
 
Agents de les Àrees Regionals de Trànsit i les Àrees Regionals de Recursos Operatius s’encarregaran de dur a terme aquests punts de control en vies interurbanes i d’entrada a municipis de segones residències. Els agents controlaran que els vehicles que circulen per les vies no estan infringint les mesures de restricció decretades des del passat 15 de març.
 
Les multes poden oscil·lar entre els 600 i els 30.000 euros.

Petició a Sánchez

En una carta enviada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Torra explica que li ha demanat una sèrie de mesures "que estan d'acord amb les pautes de l'OMS" i que ja s'implementen en altres països d'Europa.

També qüestiona si des de les institucions europees poden assegurar "el màxim nivell de governança" en la lluita contra el coronavirus, i si les pautes que segueix cada estat membre són "estrictament observades". "Urgim a prendre mesures, no només per Catalunya, també per la Rioja, Madrid i, probablement, Àlaba", ha detallat el cap de l'executiu. A més, ha dit que se l'ha "malinterpretat" en la seva entrevista a la BBC, i ha dit que la seva crítica es refereix a que els treballadors no essencials continuen treballant, quan considera que no hauria de ser així.