La Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya reclamen la sisena hora a les escoles

La FaPaC ha demanat a la mesa del Parlament que repensi la seva decisió

La FaPaC ha decidit emprendre accions després que el Govern donés a conèixer la seva posició d'aturar la tramitació de la iniciativa legislativa popular 'Per la igualtat d'oportunitats en el sistema educatiu català' per tornar a implantar la sisena hora a les escoles públiques catalanes. La federació ha presentat al·legacions per escrit a la Mesa del Parlament perquè reconsideri la seva decisió. Segons la organització, l'acord pres ara fa dos dies és "incompatible" amb l'anterior dictamen emès el 29 de novembre del 2011 quan el Parlament va admetre a tràmit la iniciativa de la federació.

"Enfadada, indignada i fins a dalt de tot"

La presidenta de la FaPaC, Imma Fuyal, ha destacat que la federació està "enfadada, indignada i fins a dalt de tot" davant la nova posició del Govern i ha assegurat que la federació arribarà "on calgui" per defensar l'escola pública de qualitat utilitzant "tots els mecanismes legals necessaris". Segons Fuyal, aquesta nova decisió és un "perjudici al dret de participació de la ciutadania" i ha criticat la postura del Govern que "anima a fer consultes populars i llavors atura iniciatives populars". Segons la federació aquest fet "posa en entredit" el sistema i el dret de participació ciutadana en el futur de Catalunya.

La presidenta ha assegurat que la federació "està oberta al diàleg" però també ha anunciat que realitzarà "accions davant qualsevol irresponsabilitat". Segons Fuyal, el Departament d'Ensenyament "no escolta" la veu de les famílies i està "evitant" debatre sobre la sisena hora - un dels temes prioritaris en el sistema educatiu català- segons ha assegurat la presidenta.

Segons la FaPaC, els arguments del Govern que asseguren "un increment de les despeses del personal docent i de pressupost" a causa de la sisena hora són "insostenibles". A més, critiquen que l'executiu ja hauria d'haver fet les previsions oportunes un cop coneguda la iniciativa. Segons la federació, la proposta es va presentar abans d'aprovar els pressupostos per al 2012. D'altra banda, la organització ha criticat que la proposició de llei no comportaria un "augment de les despeses del pressupost vigent" tal i com ha assegurat el Govern. L'assessor jurídic de la FaPaC, Jordi Morató, ha destacat que la sisena hora no s'implementaria durant aquest 2012 sinó que començaria a partir de l'any vinent.

D'altra banda, la federació ha criticat que ja s'havien recollit 15.000 signatures a favor de la sisena hora a les escoles públiques. Al mateix temps, durant la 34ena Assemblea General de la FaPaC, els assistents han criticat la supressió de la totalitat dels ajuts que rebia la organització per al manteniment de la seva infraestructura. A més han criticat la "situació d'ofec" que viuen les diverses AMPA després de les retallades del Departament d'Ensenyament que han "suposat" la eliminació dels ajuts que rebien per activitats extraescolars, escoles obertes o els menjadors escolars.

La federació ha realitzat aquestes crítiques durant la seva 34ena Assemblea General amb el lema 'Per la igualtat d'oportunitats en l'educació' que s'ha portat a terme al Institut Vicenç Vives de Girona i que ha acollit una seixantena de persones. Actualment la FaPaC representa a 584.137 pares i mares de Catalunya i a 719 municipis catalans.