El Govern es compromet a mantenir el cabal del Ter en un promig de 3,7 m³/s durant el 2010

Frances Baltasar ha assegurat que es compliran els compromisos d'extracció d'aigua establerts l'estiu passat

L'entrada en funcionament de la dessaladora del Prat, el passat estiu, s'erigeix com una de les causes per les quals el Govern ha aconseguit rebaixar l'extracció d'aigua que, des de la llei de Ter de 1959, es fa sobre els cabals d'aquest riu per enviar a l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons ha confirmat el director de l'Agència Catalana de l'Àigua, Manel Hernàndez, aquesta infraestructura funciona actualment entre el 40 i el 50% de la seva capacitat total, que és de 60 hectòmetres cúbics l'any.

L'ampliació de la dessaladora de la Tordera, situada al terme municipal de Blanes (Selva) permetrà doblar la seva capacitat –dels 10 als 20 hm³/any- i la seva connexió amb la planta del Ter –a través de 50 quilòmetres de canonada- farà possible aportar l'aigua tractada al sistema Ter-Llobregat. A més, diverses poblacions de la zona han demanat ja una connexió amb la canonada per tenir també abastament d'aigua a partir d'aquesta nova obra.

Amb tot, el conseller ha assegurat que es compliran els compromisos fets públics a Girona el passat estiu i que es reduirà progressivament l'extracció del riu. Aquests determinen que l'extració d'aigua del Ter serà de 150 hm³ el 2010, 130 hm³ el 2012 i fins a 115 hm³ el 2015. Concretament, el conseller ha explicat que durant el passat 2009, es van derivar a Barcelona 159 hm³ d'aigua, mentre que la mitjana d'extracció del 2003 al 2010 se situa entre els 180 i 200 hm³ per any.

Baltasar ha remarcat també que les dessaladores no són obres que hagin de funcionar tot l'any sinó que estiguin en disposició d'aportar recursos quan els embassaments estiguin baixos o hi hagi un escàs règim de pluges. Actualment, els embassaments catalans estan a una mitjana del 71% de la seva capacitat.