Posposat el desnonament d'una família a Salt gràcies a la mediació del consistori i Serveis Socials

Els afectats, que tenen dos fills, passaran a un pis de lloguer a Girona quan es faci efectiu el desnonament

La família afectada té dos criatures de quatre mesos i dos anys i, actualment, viuen en un pis situat al número 19 del Grup Sant Jaume de Salt. El pare de la família, Mohamed Bartal, ha assegurat que va arribar al municipi fa onze anys i que avui dia només cobra 575 euros de la renda mínima d'inserció. Bartal es va quedar sense feina l'any 2009 després d'haver treballat diversos anys en el món de la construcció com a obrer i soldador.

En un principi, una trentena de persones - membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca- s'han agrupat davant de l'Ajuntament de Salt per intentar aturar el desnonament de la família de Bartal que, segons l'entitat, estava previst per aquest divendres. No obstant això, la seva portaveu, Marta Afuera, ha explicat que un cop allà un policia s'ha dirigit a Bartal i li ha comentat que el consistori havia aturat el desnonament. Després de rebre aquesta notícia, els activistes s'han dirigit cap a la seu dels Serveis Socials de Salt per conèixer de primera mà la situació de la família i demanar la creació de la taula de coordinació pel dret de l'habitatge al municipi.

Durant el trajecte des de l'Ajuntament de Salt fins a la seu dels Serveis Socials, els activistes han ensenyat diversos cartells on es podia llegir 'Stop desnonaments' i han cridat lemes com 'Gent sense casa, casa sense gent, com s'entén?'. Un cop allà, la portaveu de la plataforma, Marta Afuera, acompanyada pel pare de la família afectada, ha demanat entrevistar-se amb algú dels Serveis Socials.

Una forma de "silenciar" la família afectada

Afuera ha explicat que la proposta dels Serveis Socials i de l'Ajuntament de Salt - que avalen la família i li concedeixen un ajut econòmic per pagar la fiança del nou habitatge- és una forma de "silenciar-los". Segons la portaveu, el nou lloguer té un cost de 350 euros i a més la família haurà de continuar pagant la hipoteca de l'antic pis de Salt. "La família perdrà els mecanismes per poder negociar amb l'entitat bancària si accedeix al nou pis" ha assegurat la portaveu. Afuera ha criticat la solució proposada pel consistori i ha reiterat la "necessitat" de crear una taula de coordinació del dret de l'habitatge al municipi per tractar aquestes problemàtiques. Segons la plataforma, la família no ha rebut cap "notificació oficial" sobre la posposició del desnonament com tampoc han rebut cap document sobre el lloguer del nou pis.

Posposar el desnonament fins al 15 d'abril

D'altra banda, l'alcaldessa en funcions de l'Ajuntament de Salt, Fanny Carabellido, ha destacat que els Serveis Socials del municipi van reunir-se aquest dijous a la tarda amb el pare de la família afectada. Segons el consistori, en aquests reunió els Serveis Socials van explicar la posposició del desnonament i la possibilitat de viure, a partir del 15 d'abril, en un pis de lloguer a Girona. Segons Carabellido, el pare es va mostrar "content" per la solució que el consistori els oferia i va acceptar-la. L'alcaldessa en funcions ha detallat que els Serveis Socials ja van presentar un informe - el 16 de desembre del 2011- en contra el desnonament de la família de Bartal i, per això, el desnonament previst pel 23 de gener es va ajornar fins aquest divendres 23 de març.

L'Ajuntament de Salt troba "incomprensible" la manifestació de la PAH

La regidora dels Serveis a les persones ha explicat que les negociacions amb l'entitat bancària van començar el dimecres passat i gràcies a la mediació dels Serveis Socials i el consistori es va poder "aturar el desnonament". Per altra banda, l'alcaldessa en funcions ha explicat que també s'ha aconseguit gestionar un precontracte de lloguer del nou pis i una ajuda econòmica per pagar la fiança el nou habitatge. Un cost que cobrirà el consistori.

Per tot això, Carabellido ha criticat la manifestació organitzada per la PAH. "Trobem del tot incomprensible l'acte de la PAH quan el desnonament s'ha ajornat i s'ha trobat una solució digna per als afectats", ha denunciat l'alcaldessa en funcions. Segons Carabellido en aquest cas, el consistori ha fet "més gestions de les que li pertocarien" i, per això, ha demanat més "seriositat i coherència" als activistes de la plataforma.