Les terrasses de Girona podràn obrir més enllà de les deu de la nit

La policia va expedientar 31 locals l'any passat perquè els veïns es van queixar pels sorolls

La normativa vigent que regula els horaris de tancaments dels locals estableix que les terrasses han d'estar recollides i tancades a les deu de la nit. Aquest horari s'incompleix sistemàticament arreu de la ciutat però pot acabar amb sancions per als locals si algun veí es queixa més enllà de les deu de la nit per les molèsties que li genera la terrassa que té a tocar de casa.

Pel regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, "no és raonable" que s'obligui als locals a retirar les terrasses a les deu de la nit i, per això, estan treballant en una nova normativa per allargar l'horari de tancament. A més, Alcalà ha explicat que alguns locals han hagut de pagar sancions perquè, "amb la llei a la mà", si un veí trucava a la policia més enllà de les deu de la nit per les molèsties d'una terrassa, els agents havien d'obrir expedient.

Durant el 2011, la policia va aixecar 31 actes per incompliment de l'horari de tancament de les terrasses. La sanció per aquest incompliment és de 150 euros. Alcalà ha reconegut que hi ha locals que, de manera repetida, reben aquest tipus de sancions perquè tenen veïns que truquen sovint per les molèsties. Alguns d'aquests estan situats a la plaça Vicens Vives i a l'avinguda Ramon Folch.

Horaris "raonables" i segons les zones

"Volem fer nous horaris més raonables perquè a les deu de la nit a les terrasses de bona part de la ciutat encara hi ha gent sopant i cal aplicar el sentit comú", ha valorat Alcalà. El consistori encara no té tancats els nous horaris però treballa amb la idea de fixar horaris diferents dependent de la zona de la ciutat.

"Allà on les terrasses no generen molèsties als veïns es permetrà que l'horari sigui més ampli", ha avançat el regidor, que assenyalat que l'estructura del carrer o plaça pot fer que el so quedi o bé amortit o bé que reverberi. Per exemple, Alcalà ha explicat que a la plaça Independència hi ha moltes terrasses però que, com la plaça és ampli i porticada, no acostumen a tenir queixes per sorolls. En canvi, el regidor ha manifestat que en alguns carrers del Barri Vell "se sent tot" encara que hi hagi poca gent a la terrassa.

"La nostra intenció és que tothom es pugui guanyar la vida i donar facilitats a la restauració però que no es molesti a ningú", ha manifestat Alcalà.