El fiscal en cap de Girona demana endurir les penes contra els lladres de coure i metall

Casadevall assegura que ara els delinqüents ja no roben cable sinó bateries dels repetidors de telefonia mòbil

La crisi i l'increment del preu del metall van fer que els robatoris de coure i metall a les comarques gironines es convertissin en un autèntic maldecap per a la policia. Sobretot, perquè els delinqüents arribaven a deixar pobles sencers sense telèfon durant dies o no dubtaven a entrar a les deixalleries i arreplegar tot el que hi trobessin de valor per revendre-ho al mercat negre.

Arran d'aquest allau de casos, els Mossos d'Esquadra van muntar un dispositiu específic per lluitar contra la problemàtica. Només durant l'any passat, els agents van detenir 170 lladres per aquests delictes i van portar a terme 5.689 controls, tant a peu de carretera com a diferents deixalleries de la demarcació.

Això va permetre que els robatoris de coure i ferralla es reduïssin en un 40% a les comarques gironines. I en el cas de les sostraccions de cable de telèfon, aquesta davallada es va enfilar fins a un 85%. A més, els mossos també asseguren que s'ha aconseguit acabar amb els grups organitzats i que, ara, els delinqüents que s'hi dediquen són més barroers.

El fiscal en cap de Girona ha destacat que l'actuació policial ha estat clau a l'hora d'atacar la problemàtica de soca-rel. "Els controls, sobretot els que s'han fet per impedir la sortida del material robat, han tingut efecte, perquè dificulten que els lladres venguin el coure i el metall a deixalleries o se l'emportin a l'estranger", ha concretat Josep Maria Casadevall.

Tot i això, però, el fiscal en cap assegura que encara hi ha un mercat negre contra el qual cal lluitar. I per fer-ho, reclama que s'endureixi el Codi Penal contra aquests lladres. "Moltes vegades, aquestes conductes de robatori acaben en un furt i tenen una pena ínfima", ha dit Casadevall.

Ara, bateries de repetidors

El fiscal en cap també ha dit, però, que els lladres se les empesquen totes a l'hora d'aconseguir el seu objectiu. I si no poden robar coure, aleshores opten per altres metalls. En aquest punt, Josep Maria Casadevall ha assegurat que, darrerament, s'han detectat "desenes de casos" a la demarcació de robatoris de bateries de repetidors de telefonia.

Les bateries es troben ubicades al lloc on hi ha les antenes i permeten que, en cas que falli el corrent elèctric, el repetidor pugui continuar emetent. Per això, aquests robatoris costen molt de detectar, perquè cal que s'hagi de posar en marxa el sistema alternatiu per adonar-se'n. "Els lladres s'emporten les bateries i ningú ho detecta si no falla la llum", ha conclòs el fiscal en cap de Girona.

Josep Maria Casadevall ha fet aquestes declaracions al Parlament de Catalunya, on aquest matí ha assistit a la presentació de la memòria per part de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte.