ERO temporal a més de 350 treballadors de Trety de Maçanet i Nysltar de Blanes pel coronavirus

UGT anuncia una "cascada" d'expedients reguladors els propers dies

La situació provocada per la covid-19, i que ja ha motivat el tancament del comerç i l'hostaleria, comença a traslladar-se a la indústria. A les comarques gironines, dues indústries tèxtils ja han decidit tirar endavant ERO temporals arran de la frenada de producció que els ha comportat la crisi del coronavirus. Una és Trety de Maçanet de la Selva. I l'altra, Nylstar de Blanes.

Trety, que forma part del grup francès Trèves, fabrica components per a l'automòbil. Entre d'altres, de la planta de Maçanet de la Selva, en surten reposacaps, reposabraços, respatllers o revestiments interiors. Segons explica la secretària de la Federació d'Indústria de la UGT a Girona, Isabel Martínez, l'empresa ha presentat un ERO temporal per a 260 treballadors.

El motiu: una "situació de força major", precisa Martínez, derivada de l'aturada de producció a la Seat de Martorell i la Nissan de la Zona Franca arran del coronavirus. A la Trety, l'acord per a l'ERO temporal es preveu signar demà al matí. En aquest cas, tindrà vigència fins al juny (tot i que en funció de l'evolució de la situació, es podrà modificar a la baixa) i, segons concreta la secretària de la UGT, l'empresa complementarà l'atur amb la part de vacances i pagues dobles.

A Nylstar, per a tota la plantilla

A més de Trety, l'altra tèxtil que també ha anunciat un ERO és Nysltar de Blanes. L'empresa ja va viure una crisi el 2016, quan va arribar a aturar la producció durant vuit mesos i va presentar un expedient temporal per a tota la plantilla. Després, es va reinventar per passar a fer fils d'alt valor afegit (més resistents, suaus, elàstics i fins i tot, cosmètics).

Ara, però, com que gran part de la matèria primera procedia d'Itàlia, lligat a les complicacions que hi ha per al transport arran del coronavirus, Nysltar s'ha quedat sense gènere per produir. "Ja ens vèiem a venir l'ERO", admet el president del seu comitè d'empresa, Juan José Rodríguez (de la USOC).

Demà, la direcció ha convocat el comitè per donar els detalls de l'expedient. Des de la setmana passada, tota la part de comercial i oficines ja va començar a fer teletreball. Però Rodríguez explica que, a més de producció, aquestes seccions també se'n veuran afectades. "Creiem que afectarà la totalitat de la plantilla, i que la intenció de l'empresa és tramitar-lo ràpid", diu el president del comitè de Nylstar.

A partir de demà, "en cascada"

Els sindicats CCOO, UGT i USOC creuen que a partir de demà els ERO temporal arribaran "en cascada". Precisament, aquest dimarts el Consell de Ministres preveu aprovar un paquet de mesures socioeconòmiques i laborals per pal·liar els efectes de l'estat d'alarma. I entre aquestes, el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la "flexibilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació".

La secretària d'Indústria de la UGT a Girona reclama, però, que arran de la crisi del coronavirus, tots aquells treballadors que es vegin afectats per un expedient no esgotin atur. "Volem que quan passi la situació, es posi el comptador a zero", conclou Isabel Martínez.