Sant Joan de les Abadesses recupera la Colònia Espona per a habitatge social

Dels 25 habitatges, vuit seran d'una sola habitació amb una superfície no superior als 40 metres quadrats

Gascó apuntava que s'està treballant per impulsar habitatge social en antigues colònies industrials. Tot i això admetia que per la seva 'dimensió' i la seva ubicació 'més perifèrica' aquestes actuacions no es troben les mateixes facilitats que a Sant Joan les Abadesses. Aquesta opció d'habitatge en antigues colònies ja es contempla en el pla director que sobre les antigues factories ha elaborat el Govern. La principal dificultat que pot tenir actuacions d'aquest tipus poden ser 'el finançament' segons va admetre el mateix Gascó.

L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, assegurava que donar un nou ús als habitatges de l'antiga colònia serveix per 'recuperar' un element d'interès 'arquitectònic i social' pel municipi. Roqué admetia que des de que la colònia Espona va tancar un dels emblemes del passat industrial del municipi havia patit 'certa degradació'. El resultat de l'actuació ha de ser, segons Roqué, un habitatge 'digne' i de 'qualitat'. Amb aquest nou ús els habitatges continuaran tenint una vessant 'social' igual com la tenien en el període d'esplendor de la colònia.

Dels 25 habitatges, vuit seran d'una habitació amb un màxim de 40 metres quadrats, vuit habitatges seran d'una habitació amb un màxim de 40 metres quadrats però totalment adaptats per persones amb mobilitat reduïda i nou seran de dues habitacions amb un màxim de 70 metres quadrats. Roqué va explicar que en els propers mesos es fixaran els criteris per tal de poder anar a viure als pisos.

Francesc Lloveras, de l'empresa Cedensa, va comentar la 'particularitat' de la seva constructora especialitzada en el lloguer d'aquesta tipologia d'habitatge. En aquest sentit va agraïr la confiança de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses que els ha fet una concessió administrativa per poder fer aquesta actuació.

La Colònia Espona és un edifici d'estil neopopular i està situada a tocar del centre. Va ser projectat l'any 1944 per Raimon Duran i Reynals, l'arquitecte de confiança de Jaume Espona i Brunet. El conjunt el formen la fàbrica, els habitatges dels obrers i la casa del director. La fàbrica és un edifici de tres pisos flanquejat per quatre torres quadrangulars, construïda en el lloc que ocupava l'antic Molí Gros. La construcció dels habitatges data de la dècada de 1940, i es tracta d'un edifici de planta baixa i pis, amb accés frontal a través d'una arcada situada al mig que li dóna simetria. La casa dels director que és del 1964, quan també es va construir una altra nau al costat de la fàbrica vella.