Pocs compradors als comerços de Girona durant l'estat d'alarma pel coronavirus

Algunes botigues ideen sistemes per assegurar que els clients no se salten la distància de seguretat

El centre de Girona, inusualment buit aquest dilluns al matí. Les restriccions de desplaçaments ha fet que només es vegin pel carrer persones treballant, anant a la feina o a botigues per comprar menjar.

Els comerciants han posat cartells a l'entrada advertint que es limita l'aforament i indicant quants clients hi pot haver a dins. La resta, han d'esperar a fora fent cua i recordant que han de mantenir la distància de seguretat entre ells.

La imatge contrasta, i molt, amb la divendres o dissabte, abans de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, quan nombrosos veïns van aprofitar per anar a fer compres d'última hora. A les restriccions s'hi ha sumat la pluja que ha començat a caure a mig matí.

A la carnissera Carns Pere Rigau, situada a l'avinguda Jaume I, una de les artèries viàries de la ciutat, una de les clientes duia mascareta i guants i els que han entrat després, s'han mantingut a distància. Segons explica una de les propietàries de l'establiment, Cati Salvans, fins ara només permetien que entressin cinc clients perquè "l'espai és gran".

A partir de demà, però, la intenció és obrir cara al públic només als matins i, si cal, treballar a la tarda per a feines d'obrador. També faran torns entre els treballadors per limitar els que estan despatxant alhora i restringiran encara més l'accés de clients al mateix moment. "Permetrem entrar un client per persona que estigui atenent i, la resta, s'esperaran a fora", ha indicat Salvans.

Seguint les recomanacions, extremen les mesures de neteja. "Fem servir desinfectant sempre, rentant-los les mans si passem de xarcuteria a carnisseria i quan acabem cada venda", ha exposat Cati Salvans. La feina, assenyala, ha baixat en comparació amb la setmana passada però recorda que "no hi ha problema de gènere" perquè van renovant estoc i no cal fer acaparament d'aliments.

Dilluns a mig gas

El Mercat del Lleó també ha obert aquest dilluns amb restriccions d'aforament. Tanquen algunes de les portes i només se'n mantenen dues d'entrada i sortida, controlant que no entren més clients dels permesos. A la plaça, el dilluns un dia de feina a mig gas perquè nombroses parades estan tancades, com ara les peixateries. "La imatge és com la d'un dilluns qualsevol", afirma una de les treballadores, Maria Pujolans.

Segons detalla el responsable d'una de les carnisseries, Xavier Alemany, estan "relativament tranquils" perquè s'han coordinat els comerciants i l'Ajuntament de Girona i les directrius són "clares". "Les normes principals és mantenir la distància entre els venedors que som dins la parada i els clients, extremar la higiene sobretot quan finalitzem la venda o toquem objectes tercers com diners i fer que els clients mantinguin la distància entre ells", ha concretat Alemany.

Maria Pujolans, que s'està acostumant a la incomoditat de la mascareta darrere el taulell d'una de les fruiteries, afirma que viu la situació amb "cert neguit" però fent cas de les normes de seguretat per evitar contagis. "Hem de ser molt conscients i actuar amb precaució", ha afirmat.

La imaginació i l'enginy afloren per assegurar que es manté la distància de seguretat. En una de les parades de l'exterior del Mercat del Lleó, per exemple, han situat un cordó a un metre i mig de la parada amb cartells amb imatges del virus perquè els clients sàpiguen on s'han d'esperar, en un estanc de Jaume I han situat un taula perquè l'establiment és petit i així atenen els clients des de la porta i a algunes parades del mercat han situat caixons per assegurar que els compradors no s'apropen massa als taulells.