Goran Bregovic, Andrea Motis, Sanjosex i el Petit de Cal Eril completen el cartell del festival Ítaca

S'han venut prop de 4.000 entrades dels concerts ja anunciats

La vuitena edició del festival Ítaca comptarà amb una trentena d'actuacions . Es farà des de l'abril i fins al juliol tot i que els organitzadors són conscients que tot dependrà de com evolucioni la crisi del coronavirus.

"Malgrat que tot està com està, ningú no ens treu la il·lusió d'organitzar-lo i ja veurem què passa més endavant", ha afirmat el seu director, Fran Arnau, que ha detallat el gruix de la programació a través d'una xarxa social i ha fet una crida perquè tothom segueixi les instruccions de quedar-se a casa.

L'actuació del músic serbi Goran Bregovic és un dels plats forts de les propostes internacionals, sumant-se a les ja conegudes com Caravan Palace (un referent de la música electro swing) i la xilena Ana Tijoux (una de les raperes internacionals més populars per fusionar ritmes urbans, hip hop i música d'arrel andina). L'actuació de Bregovic serà el 5 de juliol a la platja de Port Bo de Calella de Palafrugell (Baix Empordà). El concert serà l'únic que oferirà a la Costa Brava i servirà per tancar l'Ítaca d'enguany. El músic presentarà el seu darrer disc, 'Tres cartes de Sarajevo', on uneix la música de violí de diferents artistes cristians, jueus i seguidors de l'Islam, i reuneix diverses veus de diferents països.

Les dones, protagonistes

Seguint en edicions anteriors, el festival manté el compromís de paritat i enguany hi haurà un 50% de propostes protagonitzades per dones o amb bandes amb una presència femenina important. D'altra banda, es recuperarà la Pujada al Castell del Montgrí el 24 de maig en favor de la igualtat entre dones i homes alhora que se "solidaritzarà amb les preses i exiliades polítiques del país". Així, es recupera la proposta 'Acció lila' que l'any passat es va haver d'anul·lar per la pluja. Enguany comptarà amb la periodista Natza Farré, la psicòloga i articulista Alba Alfageme i Neusssi (Neus Rosell) -la professora de música que s’ha fet viral a les xarxes a través dels seus vídeos- en les intervencions reivindicatives de la jornada. També hi haurà les actuacions de Suu i la Coral Les Dunes de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí, un dinar popular i un tast de vins de la DO Empordà elaborats per enòlogues empordaneses.

Corçà, nova seu del festival

Corçà, al Baix Empordà, s’incorpora enguany com a seu del festival ÍTACA. La plaça del Rebot acollirà una nit de música amb l’actuació conjunta de l’Orquestra Fireluche i Pau Riba que presenten el seu disc Ataràxia. Completarà la programació el cantautor empordanès Jordi Serradell que també acaba de publicar el seu primer disc 'Ésser viu'.

S'incrementa així la xarxa de poblets de l’Empordà que acullen concerts de petit i mitjà format en espais d'interès . Entre aquestes actuacions, destaca el concert que oferirà Andrea Motis durant el JazzPera de La Pera; la batalla de galls que protagonitzaran els osonencs El Petit de Cal Eril i Ferran Palau a Gualta; l’actuació de Meritxell Nedderman que presentarà el seu primer treball al Castell Gala Dalí - Púbol; o el concert al Mac d’Ullastret de Sanjosex que torna a ÍTACA amb el seu disc nou.

Unes 4.000 entrades ja venudes

En els últims mesos el festival ha venut prop de 4.000 entrades dels concerts ja anunciats. Es tracta sobretot dels que tindran lloc a l'Escala durant la pròxima Setmana Santa i entre els quals hi ha Manel, Ciuda Jara, Lildami i El Pot Petit, amb més de la meitat de l'aforament venut. També queden poques entrades pel concert que el grup infantil Macedònia oferirà el 9 de maig a l’Espai Ter i que és el primer de la seva gira de comiat a les comarques gironines.

El director ha admès que els concerts de l'Escala són els que ara mateix els "fan patir més" per la situació del coronavirus i ha recordat que ja l'any passat es van haver de suspendre pel mal temps. Tot i això, ha dit que estan buscant amb els artistes possibles dates alternatives per si no es pogués fer a l'abril.

Fa unes setmanes també es va detallar la primera edició de 'La Petxina' prevista el 20 de juny amb Oques Grasses, Caravan Palace, Ana Tijoux, Mafalda i Despit a l’Estartit (Baix Empordà) al Festival Ítaca Sant Joan.

Sense envasos de plàstic

En l'àmbit ambiental, també s'han pres algunes mesures per potenciar la sostenibilitat del certamen com és l'eliminació dels envasos de plàstic d'un sol ús als recintes de l'Ítaca l'Escala i Sant Joan (els més multitudinaris) i la incorporació d'un sortidor d'aigua on els assistents, amb els seus gots del festival, podran reomplir-los.

Per últim, el director ha recordat Albert Roget, un dels socis de Sibarrita (empresa que gestiona les barres del certamen) que va morir fa un mes en un accident de trànsit.