La Schubertíada de Vilabertran oferirà la integral dels quartets del compositor austríac

El festival de música de cambra i cançó poètica manté el pressupost però programa dos concerts més que l'any passat

Els cinc concerts del Quartet Casals seran retransmesos en directe per l'emissora Catalunya Música i també a través de la Unió Europea de Radiodifusió. Serà la manera de projectar el festival a tot Europa, ha subratllat entusiasta el seu director artístic, Jordi Roch.

El també president de les Joventuts Musicals d'Espanya ha senyalat que la integral dels quartets de corda de Schubert és l'esdeveniment més especial i "l'acte més significatiu" de la vintena edició del certamen. Roch ha manifestat que aquest és "un acte d'audàcia i de gosadia, però també una oferta cultural singular".

Juntament amb el Quartet Casals, les cantants Ofèlia Sala amb la Camerata Schubertíada, Christianne Sotijn, Liesbeth Devos i el pianista Evgeni Bozhanov conformen un programa la cirereta del qual és el retorn de Matthias Goerne amb un programa dedicat a Mahler i Schumann,

D'altra banda, el cicle 'Concert Debut' que s'intercala amb el conjunt de la programació servirà per veure les actuacions del violoncel·lista Fernando Arias amb Luis del Valle al piano i la soprano Roxana Herrera.

En ser preguntat pel fet diferencial de la Schubertíada respecte altres certàmens de música de cambra, Roch no ha dubtat a assenyalar la seva aposta pel 'lied' ('cançó), és a dir la cançó romàntica interpretada habitualment per piano i veu, i d'extensió limitada.

Enguany el festival inclou 10 concerts (dos més que en la darrera edició), tot i que el pressupost és el mateix que l'any 2011, al voltant dels 120.000 euros. Tant Roch com la presidenta de Joventuts Musical de Figueres, Maria Garriga, han afirmat que és un pressupost "molt baix" i han indicat que difícilment es podria reduir més, després que l'any 2011 s'ajustés molt degut a la caiguda d'ingressos públics.

Així mateix, Garriga ha explicat que si fins l'any passat la proporció d'ingressos es repartia en un 60% provinents de subvencions i un 40% en taquillatge i patrocini, enguany han aconseguit igualar-ho al 50%, sent així menys dependents de l'ajut públic.