Salt necessitarà més aules d'aquí tres cursos per donar cabuda al 'boom' d'alumnat

El consistori està buscant terrenys adients on Ensenyament hi pugui fer un institut en el futur

"És cert que tenim un 'boom' d'alumnes que d'aquí a tres cursos ens passarà a secundària i ho haurem de resoldre d'alguna manera", ha admès el tinent d'alcalde d'Educació, Robert Fàbregas. Salt ha hagut d'ampliar en els darrers anys el nombre de línies per a educació primària per atendre l'increment d'alumnat. Actualment, i després d'afegir-se un nou grup amb el nou centre concertat de l'Escola Pi de Catalunya, Salt té plaça per a 475 alumnes de primària.

El mapa de centres educatius canvia a secundària. Per al curs 2012-2013 hi ha 10 línies -8 de publicades i 2 en centre concertats- de secundària que ofereixen un total de 250 places per a alumnes. El problema que preveu el consistori vindrà quan els alumnes que ara estan fent tercer de primària passin a secundària.

"És educació obligatòria i s'entendria que tots haurien de passar a secundària, però no té per què ser així", ha afirmat Fàbregas que ha detallat que en cas de Salt és una mica més complex fer previsions perquè hi ha molta mobilitat d'alumnat entre immigrants que poden arribar i s'han d'escolaritzar, alumnes que marxen a estudiar a Girona o altres que abandonen les classes. El tinent d'alcalde no s'atreveix a fer una previsió sobre quants grups necessitaran per al curs 2014-2015 però si que admet que "en faran falta més".

L'equip de govern (CiU) ha exposat la situació escolar amb les preguntes que ha fet la regidora Eva Rigau (Independents per Salt, IpS) en l'apartat de precs i preguntes. Fàbregas ha explicat que juntament amb la regidora Rosa Pórtulas ja s'han posat a treballar per trobar terrenys que puguin oferir a Ensenyament per fer un nou institut en el futur. "No és fàcil trobar terrenys en el municipi", ha afirmat Fàbregas que ha detallat que segur que haurien de ser més enllà de l'avinguda de la Pau en direcció sud.

"La decisió final és del Departament, però estem treballant ja per solucionar aquest assumpte i intentem fer-ho de la millor manera possible", ha afirmat Fàbregas. Una altra possibilitat seria que l'Escola Pia -que comença l'any vinent amb un curs de P3 i que estarà dos anys en barracons abans de construir una escola nova- es plantegés començar la secundària quan tingui edifici.

Ni insubmís ni antiborbònic

El ple de l'Ajuntament de Salt ha tombat dues mocions presentades pel grup d'IpS. Una -que ja havia arribat al ple de Girona on sí que va prosperar- per declarar la insubmissió fiscal del municipi. Només els dos regidors d'IpS hi han votat a favor i els 19 restants en contra (CiU, PSC, dos regidors no adscrits, PxC i PP). Exactament el mateix resultat que ha obtingut una moció per declarar Salt municipi moralment exclòs de la monarquia borbònica. El text demanava també l'abolició de la monarquia.

En l'àmbit econòmic, el ple de Salt ha decidit suspendre el conveni amb el Consell Comarcal per tenir una deixalleria mòbil dues vegades a la setmana al municipi. Eliminar aquest servei suposarà un estalvi de 38.000 euros. També han donat el vistiplau a la liquidació de les obres de la comissaria de la Policia Local, que amb una ampliació es convertirà en comissaria compartida amb Mossos d'Esquadra. El cost total ha estat d'1.699.394,59 euros, 9.835,41 menys del previst.