El mosso que va abatre l'home d'Olot diu que va carregar l'arma minuts abans de disparar-lo

L'advocat de la família de la víctima denuncia un tracte privilegiat envers el caporal imputat que no va ser detingut al moment

La compareixença del caporal imputat per l'enfrontament de fa dues setmanes a un pis de la carretera de les Tries de la capital de la Garrotxa ha obert alguns interrogants al voltant del que va passar. Entre els més rellevants hi ha la dada que el caporal, de nom Xavier P. i amb número de placa 2832, va carregar la seva arma uns "minuts abans" de fer-la servir, segons Salellas, una informació que desmuntaria la idea que l'agent va actuar en una reacció "instintiva" i "de defensa" quan "al mateix temps has muntat l'arma uns moments abans". I afegeix, "alguna cosa falla" en la declaració del caporal, on hi veu una "certa preparació i reflexió" en la seva actuació.

En aquest sentit, també ha posat en dubte la distància en què es trobava el mosso de la víctima, ja que si hagués estat a menys d'un metre i mig com s'ha dit fins ara, ha apuntat Salellas, en algun moment l'imputat hauria pogut tocar el braç amb el que portava el ganivet per "neutralitzar-lo". El mosso, però, ha negat haver arribat a tocar-lo, un fet que entraria en contradicció amb l'enfrontament "tan proper" ni tampoc una situació "de risc tan greu com la que se'ns ha plantejat", segons el lletrat.

L'únic que va carregar l'arma

Segons ha explicat Salellas, el caporal va ser l'únic dels agents presents en el dispositiu que va muntar l'arma, un fet que hauria pogut canviar els esdeveniments si altres agents haguessin fet el mateix i l'haguessin disparat en zones no vitals, evitant així la seva mort.

Entre les matisacions que ha volgut fer l'advocat respecte el que s'havia dit fins ara, ha estat negar que la víctima tingués agafat el seu fill de quatre anys i que amenacés de fer-li mal, i ha afegit que el menor es trobava a una distància prudencial assegut al sofà del menjador. També ha volgut subratllar que l'home no tenia cap denúncia per maltractament, ni anterior als fets ni del mateix dia.

Una actuació "desproporcionada" que "no es pot repetir"

La família, que s'ha presentat com a acusació particular a l'espera de com evoluciona la investigació per decidir els càrrecs, manté que l'actuació va ser del tot "desproporcionada", tenint en compte que la presència dels agents va venir per una trucada al SEM per demanar assistència perquè l'home havia ingerit un important nombre de pastilles. Per Salellas, "trucar una ambulància i acabar mort per tret de bala al menjador de casa no es pot tornar a repetir", que afegeix, "alguna cosa ha fallat" en el dispositiu i "qui ha fallat" és el que caldrà aclarir durant la investigació.

Un tracte de favor per ser mosso

Coincidint amb la compareixença del mosso imputat i de varis testimonis, l'advocat de la família ha denunciat un tracte de favor envers l'imputat per ser un agent. En aquest sentit, el advocat ha expressat el "privilegi" que ha tingut l'agent, que ha pogut entrar als jutjats sense entrat pel seu propi peu i des del pàrquing subterrani, un fet que ha evitat poder captar la seva imatge durant la seva entrada.

Però on s'ha mostrat més crític ha estat amb el fet que no se'l detingués el mateix dia ni tampoc passés de forma automàtica a disposició judicial, un fet que ha provocat la destrucció de proves. "Ara ens hem trobat que la roba que portava l'agent es va posar a la rentadora i ja no es poden obtenir proves de la roba que duia", ha explicat Salellas, que preveu que hi poden haver "dificultats" en la investigació perquè no es va detenir la persona al seu moment, quan és el que es fa "quan la situació és tan clara per una mort d'arma de foc".

Un altre dels interrogants oberts és el possible trasllat del cos després de produir-se el dispar. Segons Salellas, no els encaixa l'indret on va caure l'home ferit amb "la dinàmica de l'agressió" explicada.

Dimecres declararan els testimonis del SEM i la família

Aquest dilluns han declarat davant el jutge tres mossos del dispositiu i un agent de la Policia Local d'Olot que ho va presenciar. Aquest dimecres està previst que ho facin familiars de la víctima i els treballadors del servei d'emergències que van participar en el dispositiu i que poden donar més informació sobre els fets.

Els fets del 10 de març passat

Antonio T.V. va rebre un tret al tòrax en el domicili on vivia, en uns baixos de la carretera de les Tries. L'home estava molt nerviós perquè havia rebut una citació judicial i s'havia pres diverses pastilles. Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al pis, Antonio T.V. estava al menjador amb un matxet a les mans. Amb ell, també hi havia el seu fill de 4 anys.

Els mossos en tot moment han assegurat que l'actuació de l'agent que va disparar el tret va ser la correcta, perquè el pare se li va abraonar amb la clara intenció de clavar-li el matxet. Aquesta, però, no és la visió que té la família, que assegura que l'actuació va ser "del tot desproporcionada" i posteriorment es van queixar de que no s'havia permès l'entrada d'una neboda que podria haver ajudat a calmar-lo.

Els resultats de les proves toxicològiques determinaran també quin era l'estat en què es trobava la víctima, de qui els agents han dit que tenia una "personalitat freda" i al mateix temps estava "molt alterat", segons explica l'advocat de la família, que veu incoherències en aquest aspecte.