Tossa de Mar recupera el projecte d'un port esportiu amb un hotel de luxe, xalets i hospital marí

L'alcaldessa ja ha signat el conveni amb dos grups inversors però assegura que no farà res sense consens ciutadà

La idea d'aixecar un port esportiu a Tossa de Mar no és nova. De fet, l'any 2002, l'aleshores equip de govern de CiU ja va intentar-ho, i fins i tot va impulsar la redacció dels estudis previs, però la idea no va fructificar. Ara, l'alcaldessa ha volgut tornar a posar el tema sobre la taula, tot i que hi ha vigent una moratòria que no permet construir nous ports arreu de Catalunya fins al 2015.

Gisela Saladich ja ha signat un conveni amb dues societats inversores, Star Assets i Feanda 2, propietàries d'uns terrenys a la zona d'Es Codolar, perquè s'hi aixequi un port esportiu. L'acord estableix que l'equipament ocuparà 33.046 metres quadrats i tindrà 396 amarratges, magatzems, locals comercials i un aparcament per a 400 vehicles.

A més, el projecte també inclou la construcció de deu xalets de luxe i d'un hotel de 5 estrelles, que se situaria a l'antic camí de Lloret -al sector Ses Alzines- i ocuparia 8.000 metres quadrats. Tota l'àrea es complementaria amb un petit hospital marí, de 510 metres quadrats, que permetria investigar i tractar les espècies de la zona.

La connexió entre el port esportiu i el nucli de Tossa de Mar suposarà construir un túnel, d'acord amb un projecte que ja va redactar la Diputació de Girona. El conveni també estableix que els dos grups inversors també s'encarregaran de condicionar el camí de ronda i el camí ral i instal·lar els serveis bàsics a la zona (aigua, electricitat, gas, telefonia...).

L'alcaldessa assegura que el nou port esportiu i l'hotel de 5 estrelles "potenciarà el turisme de qualitat". Gisela Saladich diu que és conscient de la moratòria i de les "dificultats" que pot suposar un projecte com aquest, però assegura que "els reptes hi són per superar-los". I hi afegeix: "Si no comencem a caminar i a saltar obstacles, no tindrem ni tan sols la possibilitat de fer-lo".

Tres condicionants

Això sí, l'alcaldessa també té clar que, perquè la proposta tiri endavant, s'han de donar tres condicionants. El primer, assegurar-se que el projecte compta amb el capital necessari per ser una realitat; el segon, que la ciutadania l'accepti, i el tercer, que la Generalitat -qui tindrà la darrera paraula- l'avali.

Per això, Saladich ja ha avançat que sotmetrà la proposta a una consulta popular, per conèixer quin és el parer dels tossencs. "Un projecte d'aquesta magnitud s'ha de consensuar el màxim possible amb la ciutadania; per això, com hem escrit i signat al conveni, impulsarem una consulta popular per conèixer l'opinió dels veïns", explica.

Rebuig frontal del soci de govern

De totes maneres, la proposta del port esportiu ja no neix amb bon peu. I és que, tot i que l'alcaldessa, de Tossa Unida (TU), hagi rubricat el conveni, el projecte ja ha rebut l'oposició frontal del seu soci de govern, el PSC.

De fet, la cap del grup municipal, Pilar Mundet, ja ha anunciat que tant ella com l'agrupació local del PSC rebutgen el port esportiu i el model urbanístic que l'acompanya. Mundet ja ha avançat que, quan es faci la consulta, hi votarà en contra.

"Lamento profundament que, un cop més, el fantasma del port entorpeixi el bon funcionament del govern de Tossa; sembla que encara no hem après la lliçó", ha indicat. I hi afegeix: "El projecte del port és com un culebrot que algú fa sortir del cau quan li interessa especular o posar en perill l'equilibri del govern; només cal repassar les hemeroteques i els arxius".

Mundet valora la voluntat de l'alcaldessa d'impulsar la consulta popular, i confia que aquesta serveixi perquè Tossa de Mar avali l'alternativa d'una marina seca per a embarcacions. Aquesta, com recorda la socialista, era la proposta inicial de TU, que el PSC també comparteix i recolza.

"L'última paraula la tindrà el poble i la Generalitat, confio en el seny d'uns i d'altres per evitar la destrucció d'un dels paisatges més emblemàtics i amb més identitat de la Costa Brava", conclou.