Els mercats gironins s'omplen de compradors pel temor d'un possible confinament per coronavirus

Els marxants dels mercats setmanals demanen que no se suspenguin

  • El Mercat del Lleó, aquest migdia. ACN
    El Mercat del Lleó, aquest migdia
    Fotos: ACN
  • El mercat de Salt, aquest matí. ACN
    El mercat de Salt, aquest matí
    Fotos: ACN

L'alerta pel coronavirus ha provocat que hi hagi més compres anticipades als mercats gironins per proveir-se davant l'escenari d'un eventual confinament. Tot i que entre la clientela hi ha qui compra per al dia a dia, han augmentat les persones que han decidit carregar el rebost.

Més clients i escassetat de productes a partir del migdia. Aquest és el panorama del Mercat del Lleó aquest divendres, el primer dia de tancament d'escoles, instituts i universitats pel coronavirus. Els clients esperen el seu torn amb paciència i els treballadors no paren quiets ni un moment.

És el cas del president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, Manel Rodríguez, que no para de treballar ni tan sols per atendre els mitjans. "S'ajunta tot, els nens que no van a escola i els avis venen a comprar perquè els pares treballen i la gent que entra en pànic i compra més del compte", ha explicat. Rodríguez, que té una parada de pollastre, subratlla que a partir de les dotze del migdia ja es queden "sense gènere" i que estan "totalment desbordats".

El Mercat del Lleó, com a punt de provisió de menjar, continua obert sense restriccions. Tot i això, Rodríguez ha pres una decisió a títol personal i tancarà durant dues setmanes. "Es fan estudis de volum de gent, però és que amb els clients que hi ha, les vendes es disparen i la concentració de públic no és l'habitual", remarca. Per això, opta per abaixar la persiana: "Crec que no és bo que la gent s'aglomeri".

A més, també sosté que tots aquells productes que els clients estan comprant de manera anticipada es traduirà en una davallada de vendes a partir de la setmana vinent. Rodríguez critica que es tanquin les escoles però es mantingui l'activitat laboral perquè dificulta la logística familiar i, alhora, no evita que els pares puguin entrar en contacte amb el virus fora de casa. "Si enviem els nens a casa, no pot ser que anem a treballar igualment, jo he decidit tancar quinze dies i, si puc, començaré demà mateix", ha dit.

Lleixes i caixes buides

A banda de les cues a les parades, al pic del migdia ja hi havia lleixes o caixes buides en alguns establiments i, en d'altres, l'atenció al client es compagina amb la reposició constant de productes.

Entre els clients, l'Encarna Sánchez ha decidit acompanyar la seva mare a comprar: "És gran i vull que tingui una mica de tot a casa, pels pròxims dies i per evitar que hagi se sortir tant". Sánchez està al dia de les recomanacions del Departament de Salut. "Si tanquen, ens quedarem a casa i anirem fent sobre la marxa segons en vagin dient", ha dit.

Maria Carme Soler és de les clientes que no ha anat a comprar expressament pel coronavirus. "Sempre vinc a comprar peix fresc els divendres però sí que noto que hi ha més gent i que als supermercats hi ha més prestatges buits", ha dit. Va acompanyada dels seus nets, que es queden amb ella mentre els pares treballen. "Hem de solucionar el problema i els avis sempre contribuïm", ha subratllat. De fet, la cistella d'aquest divendres serà una mica més gran del que és habitual, tenint en compte que els nens no van a escola i dinaran cada dia a casa.

"Que ens deixin continuar parant"

Salt és un dels pobles de les comarques gironines que manté el mercat bisetmanal a l'aire lliure. Si més no, de moment. Tant aquest ajuntament com el de Girona –aquí, el mercat es fa dimarts i dissabtes a la Devesa- han decidit continuar-lo fent perquè la gent pugui proveir-se. També, tenint en compte que és a l'aire lliure, hi ha distància entre les parades i l'afluència de gent es reparteix al llarg del matí.

No passa el mateix en altres municipis com Ripoll, Olot, Lloret de Mar, Blanes o Banyoles, que han decidit suspendre'l. A Begur (Baix Empordà) s'ha reduït el número de parades i a la Bisbal d'Empordà, tot i que avui sí que es fa, a partir d'ara també se suspendrà durant com a mínim catorze dies.

Els marxants, però, demanen als ajuntaments que no cancel·lin els mercats a l'aire lliure. En Lorenzo Ruiz, que ven fruita i verdura, al llarg de la setmana munta parada a la Devesa, a Can Gibert i a Salt. "El que no entenc és que nosaltres no puguem parar, però les grans superfícies sí que obrin; no ho trobo bé, o tots o ningú", afirma. "Haurem de fer allò que ens diguin" –diu resignat- "però crec que a l'aire lliure és més difícil que hi hagi transmissió del virus".

En la mateixa línia també s'expressa un carnisser, en Josep Quintana. Durant tota la setmana, es desplaça arreu de les comarques gironines per vendre gènere. "Fem un mercat cada dia, a Torroella de Montgrí, a Lloret, a Banyoles, a Palamós, a Salt, a Girona i a Palafrugell", explica. Ara, però, en alguns ja no hi anirà, perquè s'han suspès arran de l'alerta per la covid-19.

"Depenent del què duri la cancel·lació, potser alguns hauran de plegar", diu en referència als marxants. "Si Déu vol i passa aviat, haurem fet vacances abans d'hora i no n'agafarem a l'estiu; però també crec que és molt més perillós entrar n un supermercat que no pas aquí, on la gent està més dispersa i tot és a l'aire lliure" explica Quintana.

Davant el risc de contagi del coronavirus, ell ja ha pres precaucions. Ha optat per envasar al buit el gènere que no exposa darrere del vidre –"així la gent toca el plàstic", diu- i cada vegada que acaba de despatxar algú, tant ell com el seu personal es renten les mans amb sabó o desinfectant. "Això sí, avui aquí hi ha la meitat de gent que en un dia normal", admet.

Entre allò habitual i carregar el rebost

Entre la gent que avui comprava al mercat de Salt, hi havia tant aquells que feien la compra del dia a dia com aquells altres que optaven per carregar el rebost. "Només he vingut a buscar patates, perquè a casa tinc hort i ja tenim verdura; però no compro més que un altre dia", explica una veïna de la Massana, la Pilar Soler. "Tampoc fa falta agafar de tot si ens diuen que no tancaran els supermercats", hi afegeix. Ella admet que, davant el risc de la covid-19, ara es renta molt més les mans, però diu que no té "por" i intenta fer "vida normal". "Si l'hem d'agafar, l'agafarem igual", diu en referència al coronavirus.

Una mica més enllà, un matrimoni gran de Vilablareix, la Lluïsa Giovani i en Salvador Ventura, sí que carreguen el carro. Ella explica que tenen clar que, davant la covid-19, són un col·lectiu de risc. "Però també hem de sortir a comprar", diu amb resignació. Això sí, avui es proveeixen més del compte amb intenció de quedar-se a casa fins que acabin el menjar. "Hem de tenir paciència, i que no ens arribi el virus", conclou.