El Santa Caterina anul·la totes les operacions durant dues setmanes pel coronavirus

El centre tancarà llits quirúrgics per convertir-los en habitacions d'aïllament

L'hospital Santa Caterina de Salt anul·la totes les operacions que es puguin fer d'aquí a dues setmanes com a mesura de contingència davant el coronavirus. El centre preveu passar d'utilitzar set quiròfans a fer-ne servir tres o quatre, i destinar el personal i recursos que s'alliberin a reforçar àrees com urgències o hospitalització.
L'objectiu de l'hospital és ajornar tota l'activitat demorable per estar preparats davant l'evolució del virus. A més, es tancaran llits quirúrgics i se n'obriran de mèdics "per poder fer front a les necessitats d'habitacions d'aïllament" per pacients contagiats. Segons una circular interna, l'activitat de les àrees d'atenció ambulatòria –com la rehabilitació cardíaca- s'anul·la fins a principis d'abril.
 
L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) gestiona l'hospital Santa Caterina de Salt i el sociosanitari La República –tots dos, dins el parc hospitalari Martí i Julià- i la xarxa de salut mental i addiccions. En depenen també tres equips d'atenció primària (que són cinc CAP i onze consultoris).

La comunicació interna d'aquest dijous, signada pel gerent, intensifica les mesures preventives i organitzatives que es van adoptar dimarts perseguint objectius: evitar la circulació de pacients i familiars per problemes de salut demorables, protegir els professionals perquè puguin treballar "atesa la situació d'excepcionalitat" i reforçar les àrees considerades crítiques (com ara urgències, àrees de crítics i consultes d'atenció immediata), intensificar que els professionals es comuniquin per via telefònica sempre que sigui possible i indicar que els pacients amb símptomes respiratoris a qui no calgui ingressar es derivin ràpidament al seu domicili amb les indicacions d'aïllament corresponent.

A banda d'ajornar aquelles operacions que es puguin reprogramar per d'aquí a dues setmanes, també han resolt reduir l'activitat de consultes externes a aquelles visites que no es puguin ajornar i derivar els professionals sanitaris a reforçar altres àrees del centre. A Urgències, l'hospital també valorarà la necessitat d'obrir els dos boxs d'UCI de reserva.

Les mesures de contingència davant del coronavirus també afecten a la gent gran. La direcció del centre anul·la l'activitat de l'hospital de dia de trastorns neurocognitius i redueix l'activat de l’hospital de dia de malalties neurodegeneratives, a criteri de la direcció del centre sociosanitari.

D'altra banda, als CAP que depenen de l'IAS s'anul·larà també l'activitat demorable i s’organitzaran consultes específiques d’atenció a pacients amb símptomes respiratoris.

Als centres de Xarxes de Salut Mental i Addiccions es mantindrà l'activitat, a excepció de l'activitat grupal, que s'anul·la a tots els centres menys als hospitals de dia d'adults i d'adolescents del Parc Hospitalari, i als serveis de rehabilitació comunitària de cada sector.