Més de 230.000 persones han visitat la Catedral de Girona el 2011, un 2% més que l'any anterior

L'inici de la restauració del Tapís de la Creació ha estat un dels capítols destacats de l'any passat

Les visites a la Catedral de Girona han experimentat un petit augment aquest 2011, amb un total de 230.067 persones que s'hi han apropat. El total d'entrades gratuïtes -a col·lectius amb disminucions, a grups vinculats a l'Església o de promoció cultural o turística, entre d'altres- equival a 56.873 persones, xifra que representa un 24,72% sobre els 230.067 visitants de l'any.

En aquest sentit, el 2011 s'han concertat visites lliures a la Catedral a un total de 3.260 alumnes procedents de centres educatius de la demarcació i diòcesi de Girona. També és gratuït l'accés per a grups periodístics i de promoció, entre els quals hi ha hagut 881 persones aquest 2011. Així mateix, durant l'any s'han autoritzat 86 preses d'imatges de la Catedral.

Les visites es fan per mitjà d'una entrada única que permet visitar la nau, el tresor i el claustre cada dia de l'any excepte Nadal, Cap d'Any, Reis i el Diumenge de Pasqua. El diumenge és d'entrada gratuïta, i per la resta de dies la tarifa del 2011 ha estat de 5 euros -per a la visita individual amb audioguia.

Restauració del Tapís

Amb un cost previst de 110.000 euros, a càrrec de la Fundació 'la Caixa', la restauració del Tapís de la Creació a Valldoreix és un dels esdeveniments destacats del 2011. Els treballs han donat ja els seus primers fruits, amb la descoberta dels colors originals de la part de darrere de la peça. La restauració s'havia d'acabar inicialment aquest mes de març, però finalment s'ha allargat per la minuciositat amb què l'estan fent els tècnics. El Tapís de la Creació és una de les joies del romànic català i està datat del segle XI.

Reforma del presbiteri

El 3 d'abril de l'any passat el bisbe Francesc Pardo va consagrar l'ara romànica del segle XI en el seu nou emplaçament per la reforma i ampliació del presbiteri, d'acord amb les directrius litúrgiques del Concili Vaticà II. Junt amb l'ara, s'hi va instal·lar el baldaquí de plata del segle XIV, l'ambó amb un fragment del cancell del segle XII, i es va construir un nou cadiram de cor per als canonges. En total les obres van costar 282.870 euros, dels quals 232.870 van anar a càrrec del Capítol de la Catedral i 50.000, d'una subvenció del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat.

Una altra de les obres destacades del 2011 ha estat l'obertura del finestral tapiat del mur nord de la nau i la construcció d'un nou vitrall. Obsequi de l'artista Sean Scully a la Catedral, aquest vitrall va ser inaugurat i beneït el 20 de juliol.

Així mateix, l'any passat es van instal·lar a les seves capelles dos quadres restaurats el 2008 a Valldoreix. També s'han restaurat el 2011, tot i que resten pendents d'instal·lació, els quadres de Sant Joan Baptista i de Sant Bernat, entre altres actuacions.

El 2011 també s'ha portat de terme el canvi d'il·luminació de les vitrines de la sala del Tinell, per tal d'assegurar una millor conservació de la indumentària litúrgica.

Menys baptismes, casaments i confirmacions

Pel que fa als sagraments celebrats a la Catedral, el 2011 s'hi han fet 48 baptismes (enfront els 68 del 2010); 16 casaments (24 l'any anterior) i 116 confirmacions (170 el 2010).

D'altra banda, una de les celebracions destacades del 2011, encara que a l'església de Sant Feliu, va ser la missa del 9 d'octubre amb motiu de la proclamació del títol de basílica que li concedí el Sant Pare Benet XVI.

Digitalització de les Actes Capitulars des del segle XIV

Pel que fa a les consultes a l'arxiu capitular, el 2011 ha rebut 198 peticions, amb un total de 792 consultes directes de documents i 67 fetes per mitjà de correu electrònic. D'altra banda, s'han digitalitzat els primers 24 volums de les Actes Capitulars (1363-1644), per oferir la seva consulta digital.

Aquest any no s'ha pogut comptar amb les ajudes concedides per la Generalitat destinades a restauracions, ja que no se n'ha fet la convocatòria. Tot i així s'han restaurat 25 pergamins del fons que es trobaven en mal estat. Havien sofert els efectes d'un degoter de la teulada i es trobaven deformats i infectats pels fongs. El Capítol de la Catedral s'ha fet càrrec dels 655 euros que ha costat la restauració.