La PAH de Girona reclama més fermesa als Serveis Socials dels ajuntaments per aplaçar desnonaments

Els afectats per la hipoteca fan una nova acció de protesta davant Bankia per denunciar cinc nous casos

La PAH de Girona ha reclamat aquest dimarts als serveis socials municipals -sobretot, de Girona i Salt- que prenguin consciència "de la situació d'emergència" que viuen moltes famílies, i a qui un informe del consistori pot permetre que s'aplaci el seu desnonament. La portaveu de l'entitat, Marta Afuera, explica que amb aquest document n'hi ha prou per permetre que els jutjats retardin dos mesos les execucions hipotecàries, si es demostra que els afectats no tenen recursos ni lloc on anar a viure.

"En alguns casos, fins i tot, aquest termini s'ha allargat: per exemple, fins passat l'hivern o fins que acabi el curs escolar, si es tracta de famílies amb infants", ha explicat Marta Afuera. Per això, la portaveu ha demanat a les regidories de Serveis Socials que "afrontin la problemàtica de manera valenta i decidida i, en casos de desnonaments, facin aquests informes al més aviat possible".

Per exemplificar aquesta situació, la PAH de Girona ha posat el cas d'un veí de Salt (Gironès), que viu al carrer Àngel Guimerà i a qui es preveu desnonar demà mateix. Segons assegura la plataforma, l'home, Abdeurahmane Dialle, va anar a finals de febrer a l'Ajuntament per demanar que se li fes un informe d'aquestes característiques.

"A data d'avui, però, tot i haver entrat aquesta instància, els serveis socials no han donat resposta", ha criticat Marta Afuera. La portaveu de l'entitat assegura que el cas d'aquest veí de Salt no és únic, "perquè en aquestes situacions s'hi troben desenes i desenes de famílies gironines".

Sense arguments per recolzar-lo

La versió de l'Ajuntament de Salt, però, és diferent de la que sosté l'entitat. El consistori assegura que, en aquest cas, no s'ha emès cap informe perquè no hi ha arguments que recolzin la sol·licitud d'aplaçament. Entre d'altres, perquè Dialle no té familiars al seu càrrec, no es troba en situació de risc i, a més, pot trobar un altre allotjament a casa de coneguts.

De totes maneres, el consistori també indica que, tot i no fer l'informe, sí que s'ha ofert a Dialle que, si no troba allotjament, vagi a dormir a La Sopa mentre es busca solució a la seva problemàtica. A més, l'Ajuntament de Salt també explica que l'home ha sol·licitat una ajuda, mitjançant un programa de qualificació professional. Si se li atorga, aleshores hi haurà base per poder-li buscar un pis de renda bàsica.

Nous casos de desnonament

La PAH de les comarques gironines ha fet aquest dimarts una nova acció de protesta. En aquest cas, a la seu de Bankia de Girona, per denunciar que l'entitat vol executar cinc desnonaments a Girona, Salt i Cassà de la Selva (Gironès) en les properes setmanes.

La protesta ha congregat una vintena de persones, que han entrat a l'interior de l'entitat amb samarretes verdes on es podia llegir 'Stop desnonaments' i han corejat consignes contra Bankia. A més, han deixat diverses enganxines a les portes de la seu on es podia llegir 'Alerta! Aquest banc estafa, enganya i fa fora la gent de casa seva'.

Entre els afectats hi ha Rómulo Bedoya, que viu a Girona, està separat i té quatre fills que el visiten regularment. El seu desnonament està previst per al 4 d'abril. "Abans pagava, però ara no puc perquè he tingut un accident; em sento impotent i no puc fer res, espero que tinguin consciència perquè som éssers humans", lamentava.

Un altre dels afectats és Lluís Barrilado, un jove de Girona que té un nen de 6 anys. El preveuen desnonar el 6 d'abril i, segons assegura, ho està passant "molt malament" perquè no té lloc on viure.

Aquest matí, també ha exposat el seu cas en Mogamed Bartal, que viu a Salt i té un nen de 2 anys i un nadó de tot just 4 mesos. "Visc al grup Sant Jaume de Salt, però he perdut la feina i no puc pagar; en principi em volien desnonar el 23 de gener, vam aconseguir retardar-ho i ara està previst per al 23 de març; però no tinc on anar", explica.

Després de reunir-se amb la direcció de Bankia a Girona, la PAH ha reclamat a l'entitat que doni resposta a aquests cinc casos abans de divendres. Si no en reben, la seva portaveu ja ha anunciat que intensificaran les protestes.