Com demanar la baixa per coronavirus si ets autònom?

T'expliquem els passos a seguir

L'epidèmia de coronavirus que viu el país ha portat el Govern a prendre mesures excepcionals. Entre elles, les relacionades amb la incapacitat temporal dels treballadors contagiats o aïllats.

Segons el Reial decret llei 6/2020, de 10 de març, publicat ahir al BOE, tots aquells casos de treballadors contagiats o aïllats es consideraran, de manera excepcional, accidents laborals. Aquesta mesura també s'aplicarà als autònoms.

D'aquesta manera, l'autònom té dret a la prestació per accident laboral a partir de la data en què tingui lloc l'aïllament o malaltia, tot i que el comunicat de baixa s'expedeixi més tard.

Els autònoms i la prestació per accident laboral

Els autònoms tenen dret a cobrar una prestació per contingències professionals, entre les quals s'inclouen els accidents laborals.

La prestació consisteix en percebre el 75% de la base reguladora a partir del dia posterior a la baixa. Si cotitzes, com la majoria d'autònoms, per la base mínima (944,4 euros a l'mes), llavors percebràs 708,3 euros al mes.

Els autònoms han de tenir en compte que hauran de seguir pagant la quota d'autònoms durant el temps que duri la baixa (només es deixa de pagar després de dos mesos de baixa). Pel que, si cotitzes per la mínima, a aquests 708,3 euros de prestació hauràs de restar-li els 286,15 euros de quota (o 60 euros si tens tarifa plana).

Com sol·licitar la prestació per accident laboral

Per poder sol·licitar la prestació per accident laboral, l'autònom ha d'estar al corrent de pagament de totes les quotes mensuals.

Dit això, la baixa laboral per coronavirus se sol·licitarà de la mateixa manera que qualsevol altra baixa laboral, és a dir, en un termini màxim de 15 dies des de l'inici de la baixa.

S'ha de presentar l'informe mèdic de la baixa així com una declaració de situació de l'activitat. En aquesta s'ha d'indicar qui es farà càrrec de l'activitat durant el temps que duri la baixa o si, per contra, ha de cessar l'activitat.