Figueres tanca el 2011 amb un dèficit de més de 4,1 MEUR, 866.000 euros menys que l'any passat

S'ha modificat el pla de sanejament aprovat i augmentat en 600.000 perquè la previsió era de 3,5 MEUR de romanent negatiu

Els números vermells continuen estant en la fotografia de les finances municipals de la capital de l'Alt Empordà que arrossegava un dèficit de 4,972.588 MEURel 2010 i que aquest 2011 també s'ha tancat amb un romanent negatiu de 4,106.387 euros. La lectura, però, que el responsable d'Hisenda i el mateix alcalde n'han fet s'ha resumit amb les paraules de "raonablement positiu", tot dient que les mesures d'estalvi i els ajustaments -es va presentar un pla d'estalvi per valor de més de 4 MEUR- estan començant a donar els seus fruits. La previsió és que a finals del 2012 hi hagi el "primer euro positiu", segons paraules del regidor d'Hisenda, Manel Toro, que ha afegit que del que es tracta és de "continuar fent neteja" de les finances per poder donar un tomb a la situació.

De la comparativa presentada aquest dilluns, han destacat la reducció de la despesa current en 3,807.000 euros i es parla d'un "estalvi net" de més de 972.000 euros respecte l'any anterior. Una altra de les dades que s'han subratllat ha estat que l'evolució del resultat pressupostaria, és a dir, el que queda dels ingressos, despeses i romanents s'ha reduït a la meitat respecte el 2010, passant d'un -6,420.134 euros en dèficit a 2,360.835 euros en negatiu. Pel que fa a la despesa current, on s'inclouen conceptes com ara el capítol de personal, compres, interessos i amortitzacions, ha passat de 51,4 MEUR a 47,59 MEUR.

Però on es veu un canvi de tendència més destacat és en l'evolució de les despeses sense consignació -les factures- que passa de ser de 161.841 euros mentre que el 2010 era d'1,643.000 euros.

Millora l'endeutament

L'alcalde ha subratllat la millora de la situació d'endeutament del consistori, que ha passat de ser d'un 98,16% a 87,45%. Una xifra que encara està lluny del 75% que estableix l'Estat per poder demanar crèdits per a inversions però que confien poder retallar encara més a finals d'aquest any.

Modificació del pla de sanejament

L'equip de govern té aprovat un pla de sanejament valorat en 9 MEUR, dels quals 1 MEUR ja s'ha aconseguit crèdit i s'està "treballant" per aconseguir-ne un altre, segons ha reconegut Toro. El que és segur és que en breu s'haurà de presentar una modificació del pla de sanejament per ampliar-lo a 600.000 euros, ja que la previsió del tancament de l'exercici del 2011 era de 3,5 MEUR i no pas de 4,1 com ha estat.

Sobre aquest aspecte, Vila ha assenyalat que per trobar l'"equilibri" del pla financer s'ha plantejat una combinació de mesures d'estalvi amb nous préstecs, tot dient que "com menys préstec, més de decisions traumàtiques cal prendre en concepte d'ajustos". La previsió del pla és finalitzar la legislatura havent eixugat tot el dèficit.

Un marc de "confiança"

Vila també ha apuntat que els indicadors presentats confirmen que "hi ha un marc de confiança" de les institucions envers les empreses i els proveïdors i ha reconegut que la liquidació del pressupost s'ha afrontat de forma "més tranquil·la" després que Estat, Diputació i Generalitat anunciessin que ajudaran a fer front als problemes de tresoreries dels municipis. Així, ha assenyalat que el Govern s'ha compromès a pagar el 50% del deute que té amb Figueres abans del juny. Pel que fa al pagament de factures, el consistori està pagant en un termini d'entre 98 i 110 dies, i per tant "no es paga bé", ha dit l'alcalde, que ha afegit que és "raonable" si es té en compte el context de crisi actual.