Obert al públic per primera vegada el refugi antiaeri de la plaça Poeta Marquina de Girona

Els experts destaquen que la construcció dissenyada per l'arquitecte gironí Josep Claret Rovira és "única i inèdita"

La visita al refugi està emmarcada dins del cicle d'itineraris 'Trepitja la història' organitzats pel Museu d'Història de la Ciutat de Girona (MHCG) que té com objectiu donar a conèixer la història de la ciutat i el seu patrimoni d'una forma amena, propera i participativa.

La històrica troballa la van realitzar els experts historiadors Jaume Prat i Jordi Pericot després que el MHCG els encarregués un treball sobre els refugis i altres elements de defensa passiva a la ciutat. A partir d'aquest estudi, els dos experts van començar a aprofundir en la temàtica i mitjançant un treball de recerca van poder localitzar i descobrir l'existència de diversos espais en el subsòl gironí. Entre ells, van descobrir l'existència d'aquest refugi. L'indret 'del Carril' va ser construït durant la segona meitat del 1938 i amb 263 metres quadrats és més petit que els refugis de les Bernardes i el del Jardí de la Infància. No obstant això, és el "més especial", ha detallat Jaume Prat. Segons l'expert, el refugi és "únic i inèdit", totalment diferent a la resta de refugis que existeixen a Catalunya.

"Hem batejat l'indret amb el nom de laberíntic perquè està ple de columnes i mai saps on ets" ha assegurat Prat. L'espai, tot i les filtracions, es troba en bon estat gràcies a la tècnica constructiva que va utilitzar l'arquitecte Rovira.

A partir d'ara, els interessats en visitar el refugi hauran d'esperar fins al proper dia 30 de setembre.