Girona suspèn l'Expojove, ajorna concerts i teatre i demana fer tràmits per telèfon o Internet pel coronavirus

Madrenas no sap quants positius hi ha a la ciutat

Girona ajorna tots els concerts a l'Auditori i les obres de teatre programades al Teatre Municipal entre aquest dijous i el 26 de març pel coronavirus. Seguint les recomanacions de la Generalitat, també se suspèn el saló Expojove, que s'havia de celebrar a la Fira de Girona a finals de mes.

A més, tot i que els equipaments estaran oberts, se suspenen els cursos no reglats als centres cívics i, això sí, es tanquen els menjadors socials per a gent gran.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, demana a la ciutadania que en comptes d'anar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) faci els tràmits per telèfon o Internet. Madrenas admet que no sap quants positius per la covid-19 hi ha a la ciutat, perquè de fet la xifra "tampoc seria real" ja que no es fan totes les proves.

Entre les activitats afectades hi ha els concerts i obres programats al Teatre Municipal de Girona i a l’Auditori de Girona, que s’ajornen fins a nova data i que, en cas que no sigui possible determinar aquesta propera data, se suspendran definitivament. En els propers dies s’informarà sobre la nova programació a totes les persones que hagin adquirit entrades. En cas de suspensió definitiva s’activarà el procediment de devolució de l’import de les entrades, mentre que en cas d’una nova data, el comprador o compradora podrà escollir si manté l’entrada o en demana la devolució.

En programació cultural, també quedaran afectades activitats previstes dins el Black Music Festival i dins el Festival MOT. El MOT Jove queda suspès ja que hi participa alumnat de diferents centres escolars –tal com estableix la Generalitat-, mentre que en la programació principal del MOT se suspendran activitats previstes amb autors estrangers. La concreció de com quedarà definitivament la programació es farà pública en els propers dies i en funció dels protocols que s’activin contra el coronavirus.

Altres actes que se suspendran són el Campionat de Funky Hip Hop Ciutat de Girona que s’havia de celebrar aquest diumenge al Pavelló Municipal Girona-Fontajau, o el saló Expojove, que s’havia de fer a la Fira de Girona entre el 25 i el 28 de març. En aquest cas, la mesura respon tant al fet que es tracta d’un esdeveniment que agrupa més de mil persones en un espai tancat, com també per la directriu del Departament d’Educació de suspendre activitats on coincideixin grups d’escoles diferents. No queden suspesos els entrenaments esportius perquè per ara moltes competicions es mantenen però a porta tancada. Tampoc se suspèn l’activitat de l’Escola de Música o de l’EUMES, perquè s’equiparen a la formació lectiva, curricular o ocupacional que la Generalitat manté activa.

A nivell intern, s’ha donat la instrucció a tots els treballadors i treballadores municipals que no assisteixin a la celebració de cursos, jornades o trobades previstes per motius laborals durant aquests dies. La prioritat és garantir la preservació de tots els serveis públics. Pel que fa a l’atenció a la ciutadania, es demana que tota la informació o tramitació de documents que hagin de fer els ciutadans i ciutadanes es faci de manera telemàtica o telefònica en la mesura possible. Per això, els serveis municipals que fan atenció al públic reforçaran l’atenció telefònica per sobre de l’atenció presencial.

"No real" perquè no es fan totes les proves

L'alcaldessa de Girona ha admès, per últim, que no sap la xifra de positius per la covid-19 que hi ha a la ciutat. Madrenas ha afegit, però, que des de l'Ajuntament no són "insistents" perquè al seu entendre aquesta xifra "no té cap sentit perquè no seria real de res" ja que no s'estan fent totes les proves.

L'alcaldessa de Girona ha deixat clar, però, que això en cap cas és una crítica cap a Salut, sinó que simplement ha volgut constatar-ho. "Només ho descric perquè ho sé, perquè hem viscut casos directes amb els nostres treballadors; a més, crec que no és cap secret perquè Salut mateix ja diu que no es fan les proves si no es tenen símptomes greus", ha conclòs.

Madrenas ha explicat que totes aquestes mesures tenen com a objectiu reduir el moviment de persones, limitar els contactes físics i prevenir el risc de contagi: “la salut pública és ara mateix la nostra màxima prioritat i, per tant, ens hem d’avançar a situacions d’infecció que es puguin produir i així limitar el màxim possible l’expansió del virus”. Madrenas ha explicat que des d’abans de la detecció del primer cas, l’Ajuntament ha estat en permanent contacte amb el Departament de Salut per activar les mesures de prevenció necessàries, i que es continuaran complint amb els requisits a què insti la Generalitat en els propers dies.

Un col·lectiu amb un seguiment especial és el de la gent gran. Se suspenen els menjadors socials de Santa Eugènia i del Mercadal, però s’oferirà portar el dinar a casa a qui ho necessiti. Els serveis de centres de gent gran, punts de distribució d’aliments, la Sopa o el Servei d’Atenció Domiciliària es mantindran oberts, si bé es recomana a la gent gran o a les persones amb patologies prèvies que limitin els seus moviments a aquells imprescindibles.

Suspensions arreu del territori

La sala de concerts de La Mirona de Salt (Gironès) ha estat una de les primeres en suspendre els concerts previstos per aquest cap de setmana. De moment, la nit de Lindy Hop prevista per aquest divendres s'ha anul·lat, així com també el concert de la banda de música urbana 31 FAM que s'havia de fer el dissabte a les deu la nit. El diumenge a dos quarts de set de la tarda hi havia previst el concert de Rels B que s'ha anul·lat. La sala ha afirmat que comunicarà una nova data per als espectacles, quan finalitzin les restriccions. De moment, però, es manté la programació per a la setmana següent. Per altra banda, la part de Mirona Clubs seguirà oberta amb un aforament limitat de 600 persones.

A Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), els impulsors de l'Interfesthan comunicat que ajornaran el festival de música jove. El certamen estava programat per aquest divendres, però els organitzadors han optat per aplaçar-lo davant les recomanacions de Salut sobre el covid-19. Des del festival asseguren que retornaran l'import de l'entrada a tots els que l'havien comprat.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha anul·lat totes les activitats grupals de gent gran, així com també els tallers de memòria destinats a persones de la tercera edat.

L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) ha comunicat que anul·la totes les activitats esportives i lúdiques del pavelló i el camp de futbol. A la Selva, Caldes de Malavella també ha anul·lat la Fira de la Terra prevista per aquest cap de setmana i l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) ha anul·lat la fira tèxtil de Sant Josep del dissabte 22 de març.

En el cas de Blanes (Selva), el consistori se suma a la suspensió de tots els actes i activitats que tenia previst celebrar durant els propers 15 dies. Així doncs tampoc es farà cap de de les inauguracions, actes institucionals i altres tipus d’esdeveniments tant a la via pública com a l’interior d’equipaments. L'ajuntament recomanarà a les entitats privades que segueixin el mateix procediment i les anul·lin també. Paral·lelament, s’ha posat en marxa el gabinet tècnic assessor per fer el seguiment de les novetats al voltant del coronavirus, preparar mesures de contingència i implementar-les.