El Govern pagarà gairebé 64,5 MEUR que deu a ajuntaments i consells comarcals abans del 15 de juny

El ple de la Diputació de Girona aprova per unanimitat aportar 11,2 milions a la Generalitat per al pla extraordinari d'assistència financera local

Un alenada d'aire fresc per als ajuntaments i consells comarcals gironins que rebran els diners que el Govern els deu. El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha explicat al ple que la corporació ha tingut "cert marge de maniobra" i que han decidit que els diners que la Diputació presta al Govern serveixin per saldar un deute que la Generalitat tingui "amb tots els ajuntaments". "Perquè fos a tots els municipis en major o menor mesura, l'única opció que hi havia era el fons de cooperació local", ha afirmat Torramadé.

Els 11.239.735,50 euros per al pla extraordinari d'assistència financera local serviran per saldar el deute que en data 31 de desembre del 2011 el Govern tenia registrat com a pendent al Departament d'Economia. Són el fons de cooperació local d'ajuntaments (8.871.703 euros) i consells comarcals (492.000 euros) i, a banda, també per al foment de llar d'infants (309.425 euros) i també el deute a conservatoris i escoles de música (1.856.980 euros). Per contra, els ajuntaments podran fer servir aquests diners per pagar els seus deutes amb proveïdors o també despeses de personal.

Aquests 11,2 MEUR (milions d'euros) no són els únics diners que els Govern deu als ajuntaments i als consells comarcals. Per això, el compromís de la Generalitat és aportar diners de la seva butxaca per fer un segon pagament de deutes. Mentre que el primer pagament -finançat amb els diners que les Diputacions han prestat al Govern- es farà efectiu cap a l'abril, el Govern haurà de pagar 53.223.000 euros abans del 15 de juny.

Tot i que Torramadé ha assegurat que el paper de la Diputació "no és finançar" altres administracions superiors, ha volgut deixar clar que es tracta d'un préstec que no afectarà excessivament el funcionament de la corporació i que el Govern retornarà abans que acabi l'any. Segons l'acord amb la Generalitat, la compensació econòmica per a Diputació serà amb l'Euríbor a 6 mesos més un 1% de diferencial. El primer retorn del Govern -un 30% del total del deute- serà el 30 de setembre, un 30% més el 30 d'octubre i finalment el 30 de novembre del 40% restant.

L'equip de govern de la Diputació de Girona (CiU) ha rebut el suport dels dos grups de l'oposició (PSC i ERC) però amb matisos. La diputada socialista Teresa Ferrés ha lamentat que s'hagi venut la imatge que les diputacions "rescaten" els ajuntaments quan els que ha passat realment és que a qui han donat un cop de mà és al Govern "que és qui no ha pagat els seus deutes".

El portaveu d'ERC, Roger Torrent, ha celebrat que aquests diners ajudin els ajuntaments i consells comarcals a "satisfer" les "necessitats més urgents" però ha aprofitat per reiterar que el problema real de fons és el mal finançament de Catalunya i els incompliments de l'Estat.