El castell de Púbol mostra la relació entre Salvador Dalí i Christian Dior

La mostra compta amb alguns dels vestits que el dissenyador va fer per a Gala

Salvador Dalí va tenir relació amb diversos dissenyadors de moda com ara Coco Chanel o Elsa Schiaparelli. De tota manera, hi ha una figura que es manté en segon terme i que va ser molt important per a l'artista figuerenc. Es tracta de Christian Dior.

La relació entre els dos personatges comença als anys trenta, quan Dior era soci de la galeria d'art Pierre Colle i decideix organitzar tres exposicions centrades en el Surrealisme.

En aquell moment, entre 1931 i 1933, Dalí encara no havia aconseguit entrar en el món artístic de París i per això va agrair a Dior que apostés per les seves obres. Aquesta trobada és el punt de partida de l'exposició 'Gala/Dalí/Dior. D'art i moda' que es pot veure al Castell de Gala a Púbol (Baix Empordà) a partir del 14 de març fins el 6 de gener.

A partir de la primera trobada a París, els camins dels dos artistes es van separar. Mentre Salvador Dalí va seguir creixent com a artista, la II Guerra Mundial va acabar amb les galeries de Dior i va acabar arruïnat. Finalment, el dissenyador va apostar per la moda i en un dels viatges de Dior a Nova York es va retrobar amb Salvador Dalí, on estava vivint exiliat durant els primers anys de dictadura.

És en aquest moment, en què Gala se sent molt atreta pels dissenys del francès i comença a portar diversos vestits. Tres d'ells es poden veure en la mostra del castell de Púbol. De fet, alguns rumors apunten que Dalí va arribar a anunciar que utilitzaria un vestit vermell de Dior com a mortalla de Gala, tot i que finalment no va ser així.

'El ball del segle'

La tercera trobada entre els dos artistes va tenir lloc el 1951 a Venècia (Itàlia). En aquest cas, l'exposició detalla com el dissenyador i el pintor van col·laborar per fabricar uns gegants surrealistes per una festa de Carnaval organitzada pel multimilionari Carlos de Beistegui. Aquella festa, coneguda com 'El ball del segle'. En ella tothom havia de participar-hi amb disfresses i escenificacions estridents i un dels moments àlgids van ser els gegants fets per Dalí i Dior.

Estava composta per set figures (una d'elles interpretava un nan) totes elles tenien una tela platejada i uns llaços negres que dibuixaven una línia vertical. Una espècie de mantellina negra feia de barba i a sobre una màscara blanca de paper completava la disfressa. Per últim, un barret negre coronava la peça.

L'exposició mostra un recull de fotografies de la cercavila improvisada que van organitzar pels carrers de Venècia amb aquestes disfresses.

Dos personatges molt units

La directora de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Montse Aguer, ha explicat que Dalí i Dior tenien "molts punts en comú", ja que tots dos eren "transgressos" en les seves corrents artístiques, pertanyien a famílies benestants, sentien "un gran amor per l'escriptura" i també vivien en nuclis menys habitats des d'on "es van propulsar a la globalitat".

La mostra sobre Dalí i Dior s'ha instal·lat a les golfes del castell de Púbol, a diferència d'altres anys on es posava a la cuina. Ara, aquest espai s'ha reconstruït tal i com era mentre Gala i Dalí vivien i serà un espai més que els visitants podran conèixer. Per això, durant els propers tres anys, la fundació preveu ubicar les mostres d'art temporal a les golfes, que no s'utilitzaven mentre hi vivia Gala.

Dior, només deu anys en el món de la moda

La periodista i especialista en moda, Joana Brunet, ha explicat que la carrera de Dior en el món de la moda tan sols va durar deu anys, ja que va morir amb 52 anys. De tota manera, Brunet ha detallat que "en només una dècada va revolucionar la figura femenina". El dissenyador va apostar per colors vius i dissenys cada vegada més estrafolaris que contrastaven amb "una paleta de colors molt austera" que hi havia aleshores a París.