L'alcalde de Figueres (CiU) veu 'immoral' que algú no pugui accedir als serveis bàsics per no estar empadronat

El convergent ja ha traslladat al batlle de la capital osonenca la seva postura

La capital d'Osona va generar una forta polèmica fa unes setmanes per la seva intenció de fer canvis al padró que, entre d'altres, buscava impedir l'empadronament d'immigrants sense papers. Després que un informe del Ministeri de l'Interior considerés que era il·legal i recordés al municipi l'obligatorietat d'empadronar, Vic va fer marxa enrere i va acatar la decisió de l'Estat.

Vila s'ha mostrat crític amb el plantejament que l'Ajuntament de Vic, consistori governat per CiU, PSC i ERC i amb alcaldia de la federació nacionalista, va posar sobre la taula. L'alcalde de Figueres ha assegurat que respecta 'molt' la feina feta pel consistori osonenc i, de fet, creu que Josep Maria Vila d'Abadal ha estat 'un home honest que té molts problemes sobre la taula i ha intentar arbitrar una solució'.

Però l'alcalde empordanès ha dit no compartir la decisió de Vic i ha explicat que així li va fer saber al socialcristià Vila d'Abadal. Vila creu que cal demanar als legisladors, també a escala europea, que siguin 'rigorosos a l'hora de permetre l'entrada d'estrangers a la UE', però ha afegit que 'a les ciutats les persones que hi viuen s'han de poder empadronar'.

'Fins i tot per una qüestió de valors humanistes, o directament cristians, seria absolutament immoral que una persona que vol accedir a serveis fonamentals no ho pogués fer per una qüestió administrativa', ha assegurat. Vila ha assegurat que, mentre ell sigui alcalde de Figueres, aquesta situació no es produirà a la capital de l'Alt Empordà i fins i tot ha advertit que 'si es legisla en contra, aleshores serà quan incomplirem la llei'.

Vila ha dit entendre que l'Ajuntament de Vic 'pateix des de fa molts anys l'envestida política de grups extremistes que tensionen molt uns debats complexos de gestionar', en referència a Plataforma per Catalunya, i que hi ha 'determinades accions que tenen un cert punt de gesticulació que pot intentar atenuar la pressió'.

Però ha afegit que 'el que no s'ha de fer mai és sembrar dubtes sobre els valors més profunds de la convivència i jo, per raons de valors humanistes, i fins i tot per valors i principis liberals, mai de la vida posaria en risc l'accessibilitat a una hospital, a un CAP o a la xarxa de serveis socials a un ciutadà per una qüestió administrativa'.

Tot i no estar d'acord amb la posició de Vic, Vila ha dit respectar l'autonomia municipal. 'Aquí es troba a faltar el lideratge del Govern de Catalunya, que en temes delicats no aconsegueix mai marcar camí ni ajudar-nos a fer camí', ha dit.

Figueres té actualment un 25% d'immigració de 91 nacionalitats diferents, però Vila s'ha mostrat 'raonablement content del grau de convivència' que hi ha a la capital de l'Alt Empordà, tot i admetre que hi ha alguns barris que estan patint més directament l'arribada 'massiva' que hi va haver anys enrere.

Vila ha reclamat més recursos per als ajuntaments i reformes legislatives per poder fer front a la situació. 'Quan hi ha decalatges entre el que permet una cèdula d'habitabilitat i els residents reals d'un habitatge, aquí hem de poder actuar amb força', ha demanat Vila, que ha denunciat que ara mateix els alcaldes 'no hi poden fer res'.