Un centenar de persones commemoren el Dia Internacional de les Dones a Girona

Les jugadores de l'equip de bàsquet femení UniGirona han llegit un manifest en favor de la igualtat de gènere

Les diverses jugadores de l'equip UniGirona s'han dividit la lectura del manifest conjunt creat per les diverses associacions de dones de la ciutat. Les jugadores han iniciat l'acte de commemoració d'aquesta diada recordant els motius d'aquesta celebració. Segons el manifest, la commemoració del Dia Internacional de les Dones es va establir el 1910 perquè el 8 de març de 1857 moltes treballadores de la confecció de Nova York van perdre la vida mentre exigien millors condicions de treball.

La pobresa "té cara de dona"

Tal com han explicat les jugadores, enguany la celebració d'aquesta diada es troba emmarcada amb l'objectiu de "donar poder" a les dones rurals d'arreu del món per acabar amb la fam i la pobresa. Les jugadores han destacat que "la pobresa té la cara de la dona" perquè tal i com succeeix en l'àmbit de l'agricultura, les dones són les que carreguen amb la majoria de les feines derivades del camp però "són una minoria aquelles dones que tenen la propietat" de la terra que treballen, han assegurat.

El manifest, que ha estat consensuat entre les diverses associacions de dones de la ciutat, ha inclòs una crítica a les "fortes retallades" en les polítiques d'igualtat així com en els serveis i recursos dirigits a l'atenció de les dones. Al mateix temps, les entitats organitzadores de l'acte han volgut alertat que "la falsa percepció que la vida de les dones no és més complicada que la dels homes" ha fet que la lluita feminista "s'hagi relaxat sobretot entre les dones més joves", han assegurat.

Cal una "coeducació en les escoles"

Les jugadores han citat unes paraules de Clara Campoamor i una reflexió de Coral Herrera sobre què és el feminisme per explicar el seu punt de vista sobre la situació actual que viuen les dones. La lectura del manifest ha subratllat que, el feminisme no pretén que "els homes siguin propietat de les seves mares ni dones" com tampoc "vol promoure la seva marginació social" sinó que, vol aconseguir la "igualtat real" entre els gèneres. "Cal fer una veritable coeducació en les escoles", han llegit les jugadores de bàsquet.

La lectura del manifest ha finalitzat amb una crida a totes les institucions governamentals continuïn treballant per "una societat més justa" perquè "la igualtat no és cosa de dones és cosa de tothom". "No volem més, volem igual", han conclòs les jugadores.

Per acabar l'acte unitari en motiu del Dia Internacional de les Dones, la cantant Paula Grande ha ofert algunes de les seves cançons a favor dels drets de les dones, del seu paper dins la societat actual i de la importància de "lluitar per un futur millor". A més, la cantant ha barrejat la seva música amb les paraules dels poemes de la poetessa gironina Mia. L'acte de commemoració ha aplegat a un centenar de persones, entre elles representants de l'Ajuntament de Girona, de la Diputació de Girona i de la Delegació del Govern de la Generalitat. Per altra banda, diversos assistents a l'acte han estès pancartes reivindicatives a favor del feminisme durant la celebració. "A Girona i als països catalans, ni un pas endarrere en la lluita feminista" o "No cosirem les vostres retallades, des del feminisme plantem cara a la crisi", eren algunes de les frases que es podien llegir.

La celebració del 'Dia Internacional de les Dones' finalitzarà aquest vespre amb la projecció del documental  'Locutores i dones. Les veus oblidades de la història de la ràdio a Girona. 1930-1975' al Cinema Truffaut. A més, es té previst portar a terme un reconeixement públic a la tasca d'aquestes professionals.