El Ple de Girona debatrà la municipalització de la neteja d'equipaments

Després d'interposar un recurs contra la tramitació del nou contracte, la CUP porta el tema al Ple en forma de moció

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha declarat que "no té lògica que grans empreses de fora s'emportin beneficis per un servei que podríem prestar perfectament des d'aquí". "El personal de la neteja treballa per l'Ajuntament, per la qual cosa no podem donar cobertura a situacions d'explotació laboral com les que practiquen aquestes empreses", ha sentenciat Navarro. És per això que la moció presentada per la CUP, a la qual el grup d'ICV-EUiA ja ha anunciat que votarà a favor, demana que s'aturi el nou contracte i que s'encarregui un estudi sobre la viabilitat de prestar aquest servei des de l'Ajuntament, i quina seria la manera més adequada de fer-ho.
 
Amb aquesta moció, la CUP continua el procés que va iniciar la setmana passada per aturar la tramitació del nou contracte, contra el qual va interposar un recurs especial. La formació considera que cal aprofitar la renovació dels contractes per replantejar a fons el model de gestió, i introduir mecanismes que permetin estalvi econòmic i una millora tant de les condicions laborals del personal com de la qualitat del servei. La iniciativa també compta amb el suport de representants sindicals de l'empresa que actualment tenen adjudicats la majoria de blocs del servei.
 
Concentració abans del Ple
 
Dilluns s'ha convocat una concentració a 2/4 de 8 a la plaça del Vi amb el lema "contra la crisi, municipalitzem els serveis públics", que compta amb el suport dels sindicats i treballadores de la neteja d'equipaments. La CUP ha fet una crida a la ciutadania a assistir-hi per mostrar l'adhesió a la iniciativa que pretén posar fi a dècades d'externalització del servei de neteja.

Pèrdua de llocs de treball

El darrer conflicte amb el personal de neteja va tenir lloc l'estiu de 2010, moment en que es va procedir al tancament de les seus del govern de la Generalitat repartides al llarg de la ciutat. Donat que tots els serveis es van concentrar en un sol edifici va ser necessari acomiadar a un gruix important de la plantilla de neteja que ja no se'ls requeria. Durant setmanes els treballadors van protestar amb manifestacions i acampades.