Els boscos gironins encara acumulen arbres caiguts per la nevada de fa dos anys

El conseller Lluís Recoder defensa l'aposta del Govern per la biomassa per donar valor a la fusta

Ara fa dos anys, l'intens temporal de neu que van viure les comarques gironines va deixar milers d'abonats sense llum -alguns, durant una setmana- i va destrossar molts boscos de la demarcació. El pes de la neu va fer caure nombrosos arbres de soca-rel, en va esqueixar d'altres i va arrencar milers i milers de branques.

Només una primera estimació de l'aleshores Departament de Medi Ambient va quantificar en 44.200 les hectàrees de bosc afectades pel temporal. La majoria, es trobaven al Gironès i al Baix Empordà, repartides entre els massissos de les Gavarres i de Cadiretes.

Tot i l'intens treball de les brigades forestals per desbrossar els boscos i garantir perímetres de seguretat el cert és, però, que molts boscos acumulen brutícia. Es compleix el segon aniversari de la nevada i el panorama de fusta trencada que ofereixen algunes zones internes i fondalades continua essent desolador. I en moltes hectàrees, l'única manera per poder netejar el sotabosc serà esperar que la fusta es podreixi.

Poca capacitat de gestió

El conseller de Territori i Sostenibilitat, que avui ha estat a Santa Coloma de Farners, ha reconegut que "les desenes de milers d'arbres caiguts" que van caure arran del temporal "en molts casos encara continuen allà". Lluís Recoder ha assegurat que tota aquesta biomassa suposa "un problema" (especialment, davant l'augment de risc d'incendi), en bona part atribuïble a la "poca capacitat que tenim de donar valor a la gestió del bosc".

En aquest punt, el titular de Territori ha defensat l'aposta del Govern per promoure plantes de biomassa, que ha definit com una "energia renovable, neutral en emissions, que ens fa ser autosuficients i que valoritza el bosc". Fins ara, l'única sortida que ha tingut la fusta acumulada als boscos gironins han estat les plantes de biomassa d'Itàlia, on s'ha enviat a tractar convertida en estella.

A les comarques gironines, hi ha previstes plantes de biomassa a Cassà de la Selva (Gironès), Corçà (Baix Empordà) i Albons (Alt Empordà). Les dues primeres, es nodririen d'arbres de les Gavarres mentre que la darrera, fonamentalment donaria sortida a fusta procedent de fruiters.

Enfortir infraestructures elèctriques

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha recordat que la nevada que van viure les comarques gironines "va ser excepcional" i també ha admès que ara, sobretot en el terreny elèctric, s'està millor preparat per si es torna a presentar un temporal semblant. "Catalunya ha enfortit les infraestructures de transport elèctric per evitar un altre caos d'aquestes dimensions", ha conclòs Lluís Recoder.

A les comarques gironines, arran del temporal, la companyia Endesa va haver de reposar 1.600 torres i suports elèctrics, i renovar uns 200 quilòmetres de cable. En total, el cost d'aquests treballs va ser de 60 milions d'euros (MEUR).