El 90% de pisos de protecció oficial buits estan en procés de trobar llogater

La Generalitat va impulsar el setembre passat un pla de xoc perquè va detectar que hi havia 3.000 pisos del parc públic tancats

El Govern va impulsar un pla de xoc per aconseguir que diverses promocions de protecció oficial deixessin d'estar buides. Segons dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el pla de xoc preveia adjudicar fins a 3.000 habitatges que estaven buits. A més, també està previst que el Govern en gestioni properament 200 pisos més que són propietat de diversos ajuntaments.

Actualment, dels 3.000 pisos que el Govern va detectar que estaven buits s'han ofert en convocatòria 2.345 i, segons ha anunciat el conseller, la xifra creixerà fins als 2.600 en una setmana. Això representa que el 87% dels pisos buits de protecció oficial estan en procés de tenir un llogater. Recoder ha lamentat que "la mala gestió" del govern anterior va fer que es trobessin desenes de pisos buits. "Aquests pisos s'han fet amb diner públic i han d'estar en mans dels ciutadans, el que no pot ser és que l'administració els tingui buits sense cap mena d'us", ha remarcat el conseller.

El fet que el preu de l'habitatge lliure hagi disminuït fa, de retruc, que l'habitatge públic ja no sigui tan atractiu. A aquest fet també s'hi sumen els problemes d'alguns ciutadans que no ham aconseguit una hipoteca per poder-se comprar el pis que els havien adjudicat. Això ha fet que el Govern emprengui mesures per tal que no hi hagi habitatge públic buit.

Pisos més barats i de lloguer

El conseller ha explicat que han abaixat els preus del pisos buits en relació al preu dels habitatge del mercat lliure a cada municipi. Recoder ha explicat que, de mitjana, els pisos que s'han inclòs en el pla de xoc són fins a un 40% més barats que els pisos del mercat lliure. A més, també han canviat el règim dels pisos de venda -més difícils d'adjudicar en un context de crisi- i els han passat o bé a lloguer o a lloguer amb opció a compra. Això ha fet que els pisos que estan en procés d'adjudicar-se hagin rebut més sol·licituds i que alguns ciutadans hagin quedat fora de la convocatòria. Per als 2.140 pisos en procés d'adjudicació, el departament ha rebut 6.000 sol·licituds.

El conseller ha estat aquest dijous a Santa Coloma de Farners on ha fet l'entrega de 44 pisos de protecció oficial que estan inclosos dins el pla de xoc. En aquesta ocasió, per exemple, hi ha hagut 91 peticions per als pisos de lloguer i 72 més per als pisos de lloguer amb opció a compra. Els pisos tenen un preu a partir de 222 euros.

El departament calcula que a l'estiu ja s'hauran adjudicat la totalitat de l'estoc de pisos buits. Recoder ha destacat que el departament es quedarà un 5% de pisos buits sense adjudicar perquè es tracta de casos d'habitatge que han de ser rehabilitats o que estan en procés de canviar de llogater.

A les comarques gironines, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha ofertat un total de 418 habitatges dins aquest pla de xoc, per als quals s'han rebut un total de 1.290 peticions. La previsió del departament és que durant aquesta primavera es lliurin les claus de 361 pisos situats en 22 municipis de la demarcació.